09:51, 14.01.2020Izvor: Jedinstvo

Časopis "Stremljenje“ obeležio 60 godina postojanjaU prepunoj kripti crkve Svetog Marka održana je promocija prvog časopisa u svetu periodike na Kosovu i Metohiji “Stremljenja” u izdanju “Panorama -Jedinstvo”. 

casopis-stremljenje-obelezio-60-godina-postojanja

Foto:Jedinstvo

O časopisu koji uređuje govorila je Rada Komazec i između ostalog istakla: 

“Posebno mi je drago što mogu dati svoj doprinos očuvanju kontinuiteta časopisa za kulturu i književnost “Stremljenja”. Šezdeset godina ovog prvog srpskog književnog časopisa na Kosovu i Metohiji obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosmetskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca”, rekla je Komazec. 

Ona je podsetila da se fizionomija ovog časopisa gradila na dobrim temeljima, a kako je navela, cilj je bio da se na njegovim stranicama nađu svi pisani književni materijali pa i oni koji pretenduju da budu izvesne naznake i na naučnom planu stvaralaca na Kosmetu. 

“Danas, tako možemo slobodno reći da nema bezmalo nijednog pisca, slikara i drugih umetnika, kao i naučnih radnika s Kosova i Metohije koji su stekli zavidnu afirmaciju, a da svoje stvaralačke početke nisu obeležili upravo u “Stremljenjima”. Bogatstvo njegovog sadržaja vidljivo je iz broja u broj a donosi obilje poetskih i proznih radova kao i prikaze, studije, eseje, portrete pisaca narodna predanja, likovne prikaze i druge izveštaje, informacije i natpise iz pera autora sa KiM koji svi skupa svedoče da su “Stremljenja” velika tribina i nesvakidašnje ogledalo tokova bogatog literarnog stvaranja kod nas”, kazala je urednica Komazec.

Direktor “Panorama – Jedinstvo” Svetozar Vlahović rekao je da časopis svojom sadržinom gaji najbolju tradiciju, a novim rubrikama osvetljava pojedine fenomene naše savremene književnosti.

U okviru promocije “Stremljenja” uručena je nagrada sa Pesničkih susreta “Lazar Vučković” Milovanu Vitezoviću, koji iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da učestvuje na ovoj dvodnevnoj pesničkoj manifestaciji na KiM u oktobru.

Uručujući nagradu u ime žirija, urednica Rada Komazec je kazala da je to jednoglasna odluka žirija, a da poezija Milovana Vitezovića vrvi od lirsko-epske raspevanosti u čijoj srži dominiraju mit i istorija, ali i temelji naše materijalne i duhovne kulture. 

“Na toj njegovoj oštroj liniji rodoljubive poezije duhovne vrednosti su neprolazne”, naglasila je Komazec. 
Vitezović je rekao da mu je ova nagrada posebno draga zbog “Lazara Vučkovića” i Kosova i Metohije te ispričao dirljivu priču o susretu sa Lazarom Vučkovićem u Strugi, dan pre njegove smrti. 

Opisao je, takođe, nezaboravne susrete sa Darinkom Jevrić i Novicom Petkovićem. 

Promociju su uveličali nekadašnji urednik „Stremljenja” Radomir Stojanović i pesnik Ranko Đinović koji su kazivali svoje pesme i dramska umetnica Jasmina Stoiljković koja je vodila program ove veličanstvene promocije.
 


Tagovi: Novinari

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije