Trajković prebačena u Prokuplje, njena ćerka kaže – zdravstveno stanje joj se pogoršalo

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković, kako je sama izveštavala na Tviteru, skoro 24 časa bila je zadržana na prelazu Merdare. Večeras se na istoj ...
Image

„Mama je prebačena sanitetskim vozilom u Prokuplje, jer joj je zdravstveno stanje naglo pogoršano. Pregled pokazuje rane znake upale pluća“, navela je ona na Tviter profilu Rade Trajković.

Rada Trajković krenula je juče u Prištinu kako bi održala sastanke sa predstavnicima grčke Kancelarije u Prištini i američke ambasade. Na prelazu Merdare je i tada bila zadržana nekoliko časova, od strane srpske policije, kako je sama navela, da bi joj potom dozvolili prolazak.

Međutim, još jednom je, kada je krenula u Beograd zaustavljena ponovo na istom prelazu gde je, kako je sve vreme izveštavala na Tviteru, bila zadržana gotovo 24 časa, bez neophodne insulinske terapije.

U međuvremenu, kako ju je obavestio mladić iz Bezbednosno informativne agencije, njen slučaj je preuzela BIA. Trajković je kazala da su njoj, njenom sinu i čoveku koji ih je vozio oduzeta dokumenta i da pokušava da dođe do advokata.

„Taj mladić iz BIA nije hteo da se predstavi ni da da legitmaciju. Ništa me nije pitao. Samo je rekao da oni preuzimaju i da kada dobije preporuke iz Beograda, vratiće dokumenta. Tu je i moj sin i čovek koji me vozio, putovali smo na Kosovo. Svima su uzeta dokumenta“, navela je Trajković za Nova.rs.

Ona je navela da je srpski ministar u kosovskoj vladi Nenad Rašić, intervenisao i želeo da kupi insulin, a da joj ga dostavi Kosovska policija.

„Međutim, rekli su mi da taj koji ja koristim nema u Prištini. On je specifičan. Moja sestričina je krenula iz Niša da mi ga donese“, navela je danas Trajković.

Povodom zadržavanja Rade Trajković na ovom prelazu, oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je to ocenio kao „grubo kršenje ljudskih prava“.

„Desetočasovno granično zadržavanje srpskog autokratskog režima Rade Trajković, savetnice ministra Nenada Rašića i dijabetičara po drugi put ove nedelje, je grubo kršenje ljudskih prava i tipična odmazda nad Srbima koji poštuju zakon“, poručio je Kurti u objavi na Tviteru.

KoSSev

RKP: Podsetimo, Trajković je pre ovog zadržavanja iz pravca Kosova, prethodno više časova zadržana na Merdaru iz pravca centralne Srbije. Tada je reagovao američki ambasador Džefri Hovenijer, navodeći da su „pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljivi u slobodnim i demokratskim društvima“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.