21:19 | 16.12.2022 Izvor: KoSSev

Trajković prebačena u Prokuplje, njena ćerka kaže - zdravstveno stanje joj se pogoršaloSavetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković, kako je sama izveštavala na Tviteru, skoro 24 časa bila je zadržana na prelazu Merdare. Večeras se na istoj društvenoj mreži oglasila njena ćerka navodeći da je Rada Trajković prebačena u Prokuplje.

cerka-rade-trajkovic-mama-je-prebacena-u-bolnicu-u-prokuplju

Foto: KoSSev

„Mama je prebačena sanitetskim vozilom u Prokuplje, jer joj je zdravstveno stanje naglo pogoršano. Pregled pokazuje rane znake upale pluća“, navela je ona na Tviter profilu Rade Trajković.

Rada Trajković krenula je juče u Prištinu kako bi održala sastanke sa predstavnicima grčke Kancelarije u Prištini i američke ambasade. Na prelazu Merdare je i tada bila zadržana nekoliko časova, od strane srpske policije, kako je sama navela, da bi joj potom dozvolili prolazak.

Međutim, još jednom je, kada je krenula u Beograd zaustavljena ponovo na istom prelazu gde je, kako je sve vreme izveštavala na Tviteru, bila zadržana gotovo 24 časa, bez neophodne insulinske terapije.

U međuvremenu, kako ju je obavestio mladić iz Bezbednosno informativne agencije, njen slučaj je preuzela BIA. Trajković je kazala da su njoj, njenom sinu i čoveku koji ih je vozio oduzeta dokumenta i da pokušava da dođe do advokata.

„Taj mladić iz BIA nije hteo da se predstavi ni da da legitmaciju. Ništa me nije pitao. Samo je rekao da oni preuzimaju i da kada dobije preporuke iz Beograda, vratiće dokumenta. Tu je i moj sin i čovek koji me vozio, putovali smo na Kosovo. Svima su uzeta dokumenta“, navela je Trajković za Nova.rs.

Ona je navela da je srpski ministar u kosovskoj vladi Nenad Rašić, intervenisao i želeo da kupi insulin, a da joj ga dostavi Kosovska policija.

„Međutim, rekli su mi da taj koji ja koristim nema u Prištini. On je specifičan. Moja sestričina je krenula iz Niša da mi ga donese“, navela je danas Trajković.

Povodom zadržavanja Rade Trajković na ovom prelazu, oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je to ocenio kao „grubo kršenje ljudskih prava“.

„Desetočasovno granično zadržavanje srpskog autokratskog režima Rade Trajković, savetnice ministra Nenada Rašića i dijabetičara po drugi put ove nedelje, je grubo kršenje ljudskih prava i tipična odmazda nad Srbima koji poštuju zakon“, poručio je Kurti u objavi na Tviteru.

KoSSev


RKP: Podsetimo, Trajković je pre ovog zadržavanja iz pravca Kosova, prethodno više časova zadržana na Merdaru iz pravca centralne Srbije. Tada je reagovao američki ambasador Džefri Hovenijer, navodeći da su "pretnje i zastrašivanje zbog političkih stavova neprihvatljivi u slobodnim i demokratskim društvima". 
Tagovi: Rada TrajkovićMerdareKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije