11:57, 06.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Čestitke povodom pravoslavnog BožićaPredstavnici srpskih i kosovskih institucija uputili su građanima čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.

cestitke-povodom-pravoslavnog-bozica

Radio Kontakt Plus

Radojević: Božić treba da nas nadahne da negujemo vrednosti zajedništva

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, čestitao je episkopu Teodosiju, monaštvu, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve rođenje Isusa Hrista.

„Želim Vam srećno i blagosloveno obeležavanje rođenja Hristovog u nadi da će mir, strpljenje i ljubav nastaniti naša srca. Kao i naši preci koji su kroz istoriju prolazili kroz teška vremena, situacije i iskušenja, sa verom u srcu i zajedništvo, uspeli su da iz svega toga izađu jači i složniji. Ovaj praznik treba da nas nadahne da negujemo vrednosti zajedništva, mira i sloge i da nam da snagu da se izborimio sa svim izazovima i teškoćama“, naveo je u čestitki Radojević. 

Podseća da je godina za nama bila puna izazova, te da se još jednom pokazalo koliko su važni zdravlje, humanost i zajedništvo.

"Neka radost Hristovog rođenja i obnove života bude nadahnuće da i u ovoj godini spremno dočekamo sve izazove koji se postave pred nama“, istakao je gradonačelnik Severne Mitrovice.

Dodaje da će se nastaviti sa posvećenim radom za grad, kako bi potomcima obezbedili sigurnije mesto za život.

„Neka Vama i Vašim porodicama Badnji dan donese toplinu, spokoj i ljubav, a Božić zdravlje, duhovnu radost i veru u bolje sutra. Mir Božji, Hristos se rodi!, poručio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević. 

Hodžić: Uzajamno uvažavanje, poštovanje, praštanje i razumevanje različitosti

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, čestitala je Badnji dan i Božić crkvenim velikodostojnicima i građanima koji praznik slave po julijanskom kalendaru.

„Zadovoljstvo mi je da svim pravoslavnim vernicima koji Badnji dan i Božić slave po julijanskom kalendaru, uputim srdačne čestitke, uz iskrenu želju da Božić proslavite u miru, spokoju, zdravlju, radosti, i u krugu svojih najbližih i najdražih“, napisala je Hodžić u čestitki.

Hodžić je poželela da „praznik Hristovog rođenja osnaži zajedništvo i učvrsti nadu i veru u trajne ljudske vrednosti – uzajamno uvažavanje, poštovanje, praštanje i razumevanje različitosti“.

Istakavši da je iza nas teška godina, naročito kada je u pitanju pandemija korona virusa, Hodžić je svim građanima poželela dobro zdravlje, ličnu sreću i uspeh.

Rakić: Neka nas vera u Boga podseti na neprolazne vrednosti zajedništva

Zamenik kosovskog premijera i ministar lokalne samouprave, Goran Rakić, uputio je najiskrenije čestitke svim hrišćanskim vernicima, koji Badnji dan i Božić slave po julijanskom kalendaru.

"Želim vam da najradosniji praznik Hristovog rođenja provedete sa najbližima, u miru, sreći i duhovnom blagostanju. Neka nas vera u Boga podseti na neprolazne vrednosti zajedništva i podstakne na međusobno razumevanje, poštovanje, toleranciju i ljubav prema svima. Uz najiskrenije čestitke, dobro zdravlje i napredak. Mir Božji, Hristos se rodi!”, poručio je Rakić.

Simić: Ljubav, sloga, mir i tolerancija najveće vrednosti naše vere

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga, Slavko Simić, uputio je čestitku povodom božićnih praznika, poručivši da su ljubav, sloga, mir i tolerancija najveće vrednosti pravoslavne vere.

"Iako ovoga puta Božić dočekujemo u verovatno najtežim okolnostima u novijoj istoriji, mi se radujemo jer ćemo u krugu svojih najmilijih, uz molitvu i trpezu, proslaviti praznik. U ime Кosovskomitrovičkog upravnog okruga i u svoje lično ime, čestitam svim vernicima pravoslavne veroispovesti badnji dan i Božić”, navodi se u čestitki Simića.

Milojević: Slava na visinama Bogu, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja 

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica, Ivan Milojević, čestitao je Badnji dan i Božić Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima, kao i svim pravoslavnim crkvama širom sveta.

“Mi Hrišćani, uprkos stalnim progonima, ostajemo na Hristovom putu praštanja i duboko verujemo da dolazi vreme kada će se svi nasilnici, bez izuzetka, postideti, a Srbi vratiti na svoja vekovna ognjišta”, navodi Milojević, poželevši da božićni dani donesu pre svega dobro zdravlje i radost, ali i mudrost da zajedno u ljubavi odgovorimo na sve izazove našeg vremena.

U čestitki podseća na reči blaženopočivšeg Patrijarha Pavla: 

"Svako od nas treba da u ličnosti drugoga čoveka vidi lice Božje, lice svoga brata i večnog sabrata. Tada će srce svakoga od nas istinski biti vitlejemska pećina u kojoj se Hristos uvek iznova rađa. I što više bude takvih srdaca, svima će biti bolje i svi ćemo biti bolji”, poručuje se u čestitki Milojevića.

Popović: Nastavljamo da čuvamo tradiciju

Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, povodom božićnih praznika, uputio je čestitke vernicima.

„Neka nam je sretan Badnjak i Badnji dan. Nastavljamo da čuvamo tradiciju i običaje da čuvamo našu pravoslavnu veru i da i ovaj i svaki sledeći Božić, ako Bog da, dočekamo u zdravlju i miru na svojim ognjištima. Okupimo se i sutra oko Badnjaka u krugu svoje porodice i proslavimo Božić kako dolikuje našoj veri i našim običajima“, poručio je Popović.

Poslanici Narodnoj skupštini Srbije: Budućnost se može graditi samo na pravim vrednostima

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Danijela Vujičić, Ljubomir Marić i Milan Savić, čestitali su božićne praznike pravoslavnim vernicima, uz poruku da se u božićnim danima obnavljaj vera i nada u istinske vrline, koje su, kako se ističe, oduvek bile temelj svakog napretka i uspeha Srbije.

"Mi na Кosovu i Metohiji smo uvek znali da se budućnost može graditi samo na pravim vrednostima, na pravdi, na poštovanju drugih, ali i na samopoštovanju i odbrani prava srpskog naroda i srpske države. Dragi naši sugrađani, želimo vam da ovaj najveći hrišćanski praznik provedete sa svojim najmilijima, porodično i da ga proslavite u zdravlju i ljubavi. Srećan vam Božić – Hristos se rodi!”, navodi se u čestitki.

Arlov čestitao Božić

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, čestitao je Božić srpskom narodu i Njegovom preosveštenstvu episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju.

“Božić je praznik tolerancije, darivanja, porodičnog okupljanja, zajedništva i sreće u koji nas veže naš krst pravoslavni. Vama draga braćo i sestre na Kosovu i Metohiji želim da ga provedete u miru, sreći, zdravlju u krugu porodice i prijatelja, dočekate i pomolite se rođenju Isusa Hrista sina Božjeg u našim pravoslavnim hramovima poštujući mere u cilju zaštite sebe i najbližih. Da vam ova godina donese sreću i blagostanje i svima zdravlje svom srpskom rodu, a posebno vama na Kosovu i Metohiji”, istakao je Arlov.

Posebnu čestitku uputio je srpskoj deci i mladima sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji, izražavajući uverenje da će ove godine na leto u velikom broju oni boraviti u Republici Srpskoj.

Takođe je podsetio na nedavni zemljotres u Hrvatskoj, poželevši tamošnjem stanovništvu mir i blagostanje.

“Moramo se pomoliti i moliti za spasenje naše srpske braće i sestara, njihove dece i svih drugih u Glini i Baniji, za njihove žrtve pogođene i odnesene zemljotresom. Da im Bog podari snage, volje i zdravlja da izdrže, jer ovih dana borave, noćivaju i spavaju oni i njihova deca pod nebom po hladnom vremenu u autima, prikolicama, kamp kućicama, kontejnerima. Uvjek s Vama!”, navodi se u čestitki Arlova.

Jevtić čestitao Badnji dan i Božić pravoslavnim vernicima

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, čestitao je sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Badnji dan, Božić i predstojeću Srpsku novu godinu.

"U ime Ministarstva i u svoje lično ime, srdačno vam čestitam Badnji dan i najradosniji hrišćanski praznik Božić. Neka nam Bogomladenac Hristos pomogne da izgradimo međusobnu slogu, jedinstvo i preko potreban mir u našim srcima, jer je to najbolja odbrana od svakog zla", navodi se u Jevtićevoj čestitki.

GI SDP čestitala praznike

Iz građanske inicijative SDP - Oliver Ivanović, čestitali su vernicima najveći hrišćanski praznik - Božić.

"Da provedete praznike u duhu tolerancije, poštovanja, ljubavi i razumevanja. Neka nam Božić donese snagu da se izborimo sa svim izazovima koji su pred nama", stoji u čestitki.

Osmani čestitala Božić

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika, Vjosa Osmani, čestitala je Božić vernicima koji ovaj praznik obeležavaju po julijanskom kalendaru.

"Čestitam Božić pravoslavnoj zajednici na Kosovu. Mir, tolerancija i poverenje - to neka krasi našu budućnost u narednom periodu. Na ovaj praznik neka oživi nada i vera u jačanje humosti i međuljudske solidarnosti", stoji u čestitki Osmani.


Tagovi: SPCPraznikBožić

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije