10:44, 18.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Čestitke povodom VaskrsaPovodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, čestitke svim vernicima koji u nedelju praznuju po Julijanskom kalendaru, uputili su predstavnici lokalnih samouprava i drugi zvaničnici.

cestitke-povodom-vaskrsa-2

RTS

Hodžić: Da dočekate praznik u dobrom zdravlju, ispunjeni radošću i blagostanjem

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, uputila je čestitku sveštenstvu i svim pravoslavnim vernicima koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

“Svima koji slave vaskrsenje Hristovo želim sve najboljei da ovaj najveći hrišćanski praznik dočekate i obeležite u svojim domovima, u dobrom zdravlju, ispunjeni radošću i blagostanjem, uz najradosniji pozdrav: Hristos vaskrse”, navela je Hodžić u čestitki.

Hodžić je istakla da u ovom izazovnom vremenu kada se ceo svet suočava sa opasnom epidemijom, potrebno je imati još više snage, jedinstva i solidarnosti, jer je upravo značaj ovog praznika da ljudima da hrabrost i nadu u bolje sutra.

Simić: Privremeno se odričemo proslavljanja u hramovima, da naredne praznike dočekamo još saborniji

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Hristovog,  načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić upućuje svim pravoslavnim vernicima čestitke uz želju da u ovim posebnim okolnostima u kojima se celo čovečanstvo nalazi, Vaskrs provedu u zdravlju i ljubavi.

“Iako je suština naše religije u sabornosti, mi se ovog puta, teška srca, privremeno odričemo masovnog proslavljanja praznika u našim hramovima, kako bismo u svojim domovima uz molitvu Gospodu naredne praznike dočekali još saborniji, sjedinjeniji i brojniji. Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!”, naveo je Simić u čestitki.

Spirić: Radost zbog vaskrsenja dokazujemo i ako ostanemo kod kuće

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, uputio je čestitku povodom Vaskrsa u kojoj poziva građane da najveći hrišćanski praznik proslave u krugu porodice.

„Ove godine Vasrks dočekujemo onako kako nismo navikli, bez druženja sa prijateljima, kumovima, bez prisustva na liturgijama u manastirima i crkvama, ali ljubav prema životu i radost zbog vaskrsenja dokazujemo ako ostanemo kod kuće, kako bismo zaštitili sebe i ljude oko nas“, navodi se u čestitki.

Spirić je podsetio građane na preporuke Srpske pravoslavne crkve i Kriznog štaba, da usled pandemije korona virusa Vaskrs proslave u svojim domovima i odreknu se sabornosti zarad zaštite svojih i života svojih najmilijih. 

„Želim vam svako dobro i istinsku radost, Hristos Vaskrse“, poručio je Spirić.

Rakić: Neka nam Vaskrs bude nadahnuće i vodilja u životu 

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica i predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitao je pravoslavnom sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista.

“Neka nam Vaskrs bude nadahnuće i vodilja u životu, a posebno u ovim teškim vremenima kada smo suočeni sa opakom pandemijom i borbom protiv koronavirusa. Zato pokažimo spremnost da dajemo i delimo, budemo solidarni i jedinstveni, kako bismo sutra izašli svi kao pobednici i zajedno nastavili da gradimo bolje i pravednije društvo”, navodi se u čestitki, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Rakić je pozvao sve vernike da prate uputstva medicinske struke i da predstojeći Vaskrs proslave u svojim domovima.

“Provedite ove dane u porodičnoj sreći i neka vas vera oplemeni i da osećaj spokoja i sigurnosti. Pred Vaskrs pomolimo se zajedno da Gospod podari snage svima nama, da nikad ne izgubimo veru u krajnju pobedu dobra. Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i svoje bližnje! Hristos Vaskrse!”, poručio je Rakić.

Todosijević: Neka praznik pobede života bude simbol nade i vere u bolje sutra

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, čestitao je predstojeći praznik pravoslavnim vernicima i poručio žiteljima Zvečana da čuvaju sebe i svoje bližnje, budu disciplinovani i praznik provedu u krugu porodice.

„Želim vam dobro zdravlje, mir i blagostanje. Neka praznik pobede života bude simbol nade i vere u bolje sutra. Neka toplina ispuni vaš dom i donese vam svaku porodičnu sreću“, navodi se u čestitki Todosijevića.

Jevtić: Da Vaskrs bude izvor nade i putokaz u budućnost ispunjenu tolerancijom i razumevanjem

 “Teška vremena u kojima dočekujemo Vaskrs ne smeju u nama pokolebati veru i nadu u bolje sutra. Zato neka u svima nama dobro pobedi zlo, neka nada pobedi strah, a ljubav mržnju. Da raspeti čovek današnjice vaskrsne i da život pobedi”, poručio je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić, čestitajući sveštenstvu Srpske Pravoslavne Crkve i vernicima najradosniji hrišćanski praznik.

Jevtić je poželeo da Vaskrs, kao simbol univerzalnih vrednosti,svima bude izvor nade i putokaz u budućnost ispunjenu tolerancijom i razumevanjem. 

„Zato se danas sećamo povratnika i svih onih koji su mimo svoje volje daleko od svog zavičaja i poručujemo da i oni obnove veru i duhovni mir kako bi u radosti proveli Vaskršnje praznike“, istakao je Jevtić.

Milojević: Neka nam Vaskrs bude podstrek da istrajemo na Hristovom putu

Ministar za regionalni razvoj u kosovskoj Vladi, Ivan Milojević, čestitao je Vaskrs sveštenstvu, monaštvu i vernicima koji ovaj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

“U ime Ministarstva za regionalni razvoj i u svoje lično ime čestitam najveći hrišćanski praznik, sa željom da ga proslavite u spokoju i radosti u krugu svojih najmilijih i da nam praznik Hristovog vaskrsenja osnaži trajne i najviše ljudske vrednosti - duhovnu izgradnju, poštovanje i razumevanje različitosti.

Ovaj praznik, koji predstavlja pobedu vere i života nad smrću, neka nam bude podstrek da istrajemo na Hristovom putu pobede ljubavi nad mržnjom, istine nad laži i pravde nad nepravdom.

Neka nam predstojeći praznični dani uz Božji blagoslov podare snagu, slogu i volju da ostanemo istrajni na putu istine, pravde i spasenja. Sa čvrstom verom da je naša snaga u bratskoj ljubavi i jedinstvu, želim vam srećan i blagosloven Vaskrs. Hristos vaskrse!”, naveo je Milojević u čestitki.

GI SDP: Da se sva iskušenja i izazovi prevaziđu u nadi, veri i ljubavi

Građanska inicijativa “Srbija, demokratija, pravda”, sveštenstvu Srpske pravoslave crkve i svim pravoslavim vernicima čestita predstojeći praznik Vaskrs, sa željom da ga ove godine provedu u krugu svoje porodice, u svojim domovima i da sva iskušenja i izazove prevaziđu u nadi, veri i ljubavi.

“Moramo se prilagoditi situaciji u kojoj smo se zatekli i osnažiti u nama neprolazne vrednosti mira i poštovanja, kako bi smo složno i posvećeno radili za dobrobit našeg naroda”, navodi se u čestitki GI SDP.

Đurić: Vaskrs je izvorno nadahnuće, staza na kojoj posle stradanja uvek dolazi radost novog života

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je najveći hrišćanski praznik Vaskrs Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Irineju, Njegovom Preosveštenstvu Episkopu raško-prizrenskom  Teodosiju, sveštenstvu, pravoslavnim vernicima, a posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, 

Hristovo Vaskrsenje nepogrešivo nam osvetljava stazu međusobne ljubavi, tolerancije i poštovanja, kao jedini put koji imamo, istakao je Đurić u čestitki.

“Ove godine praznične dane dočekujemo suočeni sa iskušenjima kroz koje prolazi vascelo čovečanstvo, sa pandemijom novog virusa. Zato nas danas Hristovo Vaskrsenje, snažnije nego minulih godina, u svom jedinstvenom značenju, podseća na vrednosti i principe pravde, solidarnosti i humanosti, pre svega prema ubogima i bolesnima, ne gubeći nadu u bolje i srećnije sutra. Jer, Vaskrs je za nas izvorno nadahnuće, staza na kojoj posle stradanja uvek dolazi radost novog života”, navodi Đurić u čestitki.

Poručuje da se okrenemo jedni drugima, osnaženi verom, nadom i čovekoljubljem, vrednostima koje su kroz vekove davale smisao postojanju ljudskog roda, jer  ćemo tako i sami pronaći hrabrosti da se odgovorno i snažno suočimo sa izazovima teškog vremena u kome živimo. 

“Na putu ostvarenja iskonskih vrednosti, kojima saborno težimo na ovaj dan, želim vam da radost Hristovog Vaskrsenja podelite sa bliskima u krugu porodice, u mislima ne zaboravljajući prijatelje i komšije, gradeći međusobno poverenje, razumevanje i zajedništvo, posebno na Kosovu i Metohiji.  Uz radosni vaskršnji pozdrav večne istine, nade i ljubavi, još jednom vam čestitam praznik – Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!”, stoji u čestitki.

Srđan Popović čestitao Vaskrs: Ostanite kod svojih kuća

Tradicionalnim hrišćanskim pozdravom Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse, predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, čestita najradosniji hrišćanski praznik svim pravoslavnim vernicima kao i sveštenstvu i monaštvu Eparhije raško-prizrenske.

“U ime opštine Gračanica i u svoje lično ime čestitam vam Vaskrs. Želim da radost praznika uđe u sve vaše domove i donese vam lični mir, zdravlje i svaku sreću. Neka nam Bog pomogne da ovaj Vaskrs i svaki sledeći praznik slavimo u zdravlju, slozi, miru i toleranciji. Pokažimo da je porodični mir i sloga ostala osnova i trajno bogatsvo našeg naroda i zato vas pozivam da ovaj Vaskrs proslavite u svom užem porodičnom okruženju uz molitvu da iz ove borbe sa kojom se bori ceo svet izađemo jači, složniji i mudriji i kao i do sada prevaziđemo sva iskušenja sa kojim se vekovima susrećemo. Danas više kao nikada preko potrebno je da pokažemo ljubav, toleranciju i solidarnost. Ostanite kod svojih kuća. Srećan Vaskrs“, naveo je Popović u vaskršnjoj poruci pravoslavnim vernicima.

Janković: Da nas ljubav, tolerancija i zajedništvo koje Uskrs simbolizuje, ohrabre da ostanemo snažni i samodisciplinovani

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković čestitao je svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, istakavši da je ovogodišnje obeležavanje ovog praznika, posebna prilika za iskazivanje ljubavi, jedinstva i solidarnosti.

"Ovog Uskrsa posebno je važno da ostanemo u svojim domovima, sa svojim porodicama, da iskažemo ljubav, jedinstvo i solidarnost. Svima želim dobro zdravlje, sreću i da nas u ovom kriznom periodu ljubav, tolerancija i zajedništvo koje Uskrs simbolizuje, ohrabre da ostanemo snažni i samodisciplinovani. 

Jedino tako, sa verom u srcu i dobrim mislima, prebrodićemo ovaj težak period sa što je moguće manje posledica, pa ćemo se ponovo družiti i praznovati sa svojim prijateljima onako kako smo navikli po našim dobrim običajima. Hristos vaskrse!", napisao je Janković u čestitki.

Vulović: Neka ljubav i vera u danima Vaskrsa probude u nama dobrotu, solidarnost i brigu za naše bližnje

Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok, Srđan Vulović, uputio je građanima čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

“Slaveći Hristovo vaskrsenje mi slavimo pobedu života nad smrti. Proslavite ovaj praznik u radosti i zdravlju, u miru i blagostanju u svojim domovima. Verujem da će izazovi koji su pred nama i svaka druga muka nestati pred svetlošću Hristovog vaskrsenja. Neka ljubav i vera u danima najradosnijeg hrišćanskog praznika probude u nama dobrotu, solidarnost, odgovornost i brigu za naše bližnje. Hristos vaskrse!”, naveo je Vulović u čestitki.

Arlov: Molimo se i verujmo da ćemo naredne praznike dočekati u našim hramovima 

Srbima, sveštenstvu i svim pravoslavni vernicima na Kosovu i Metohiji, čestitku povodom najradosnijeg i hrišćanskog i pravoslavnog praznika Vaskrsa, uputio je i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, Milorad Arlov.

“Dragi prijatelji, braćo i kumovi neka Vama i svima nama Vaskrs praznik mira i pobede smrti nad životom donese spasenje, sreću, zdravlje i mir posebno Vama na Kosovu i Metohiji.

Svi ga dočekujemo, obeležavamo i slavimo u posebnim okolnostma zahvaćeni  pošasti u vidu virusa korona.
Na nama je hoćemo li iz ovoga izvući pouku, šta nas čini srećnim i koliko je potrebno da budemo srećni!

Vaskrs proslavimo ove godine u svojim domovima sa najdražima i mislima za one koji nam u životu mnogo znače. 
Molimo se i verujmo da nijedan naš praznik nećemo dočekati ovako. Da će ova muka brzo proći i da ćemo svaki naredni dočekati u našim crkvama, manastirima i hramovima u što većem broju.

Budimo strpljivi, a Vi to na Kosmetu sigurno jeste i umete,  jer vas je muka na to naterala. Opstajte i čuvajte nam Kosovo i Metohiju. Uz veru za bolje sutra i uvek sa Vama!Hristos voskrese i radost donese!”, naveo je Arlov u čestitki.

Tači i Kurti čestitali Vaskrs pravoslavnim vernicima

“Povodom pravoslavnog Uskrsa, čestitam svim vernicima ovaj praznik s verom u pozitivne verske vrednosti, osećajem ljubaznosti i međusobnog poštovanja jedni prema drugima", napisao je Tači na Fejsbuku.

„Danas, hrišćani na Kosovu i širom sveta proslavljaju Vaskrs i Vaskrsnuće Isusa Hrista. U ovim teškim vremenima, potrebna nam je hrabrost nad strahom i nada nad očajem. Hajde da upalimo sveću za nadu u bolji dan. Srećan Vaskrs“, naveo je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti u čestitki pravoslavnim vernicima.


Tagovi: Adrijana HodžićHašim TačiAleksandar SpirićGI SDPAljbin KurtiMarko ĐurićIvan TodosijevićSlavko SimićSrđan PopovićVaskrsIvan MilojevićVučina JankovićSrđan Vulović

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije