Čestitke povodom Božića

Čestitke pravoslavnim vernicima povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića - stigle su od čitavog niza političkih i predstavnika institucija.
Image

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je božićnu čestitku srpskom patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Vučić: Duhovna snaga i SPC izražena na KiM

„Duhovna snaga našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve, posebno je izražena na našem stradalnom Kosovu i Metohiji, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se pećka kandila nikada ne ugase“ – poručio je Vučić u svojoj čestitki.

I predsednica vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Božić patrijarhu Srpske pravoslavne crkve i vernicima, što su učinili i drugi ministri u Vladi Srbije. 

Kurti: Božić – podsetnik na razumevanje

Kosovski premijer Aljbin Kurti, čestitao je Božić na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu uz fotografiju manastira Gračanica.

„Ovaj hrišćanski praznik upućuje na ljubav i veru, dobrotu i mir među ljudima. Praznik još više obogaćuju i iskrene čestitke za harmonijom, blagostanjem i razumevanjem među ljudima, koje inspiriše i učenje Isusa Hrista. Pored slave, Božić je i podsetnik za razumevanjem, dobronamernošću, posvećenosti i službi dobru zarad drugih, i za društvom pravednim naspravam svih. Želim vam da srećno provedete Božić unutar vaših porodica“ – naveo je on.

Osmani: Obilje radosti, mira i dobrog zdravlja

„Pravoslavnim vernicima na Kosovu i širom sveta želimo blagosloven i srećan Božić! Neka ova praznična sezona donese obilje radosti, mira i dobrog zdravlja“ – poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Hovenijer čestitao 

„Svima na Kosovu i širom sveta koji slave pravoslavni Božić, želeći vam srećan praznik“ – poruka je američkog ambasadora na Kosovu, Džefrija Hovenijera.

Petković: Niko ne može proterati državu Srbiju sa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, božićnu čestitku posebno je uputio Srbima na Kosovu i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju.

„Praznični dani koji su pred nama, vekovima nas nadahnjuju da negujemo istinski sklad među ljudima, ljubav, mir i razumevanje, načela koja su duboko utkana u bogato duhovno nasleđe srpskog naroda“ – naveo je on, podsećajući na prošlogodišnje ranjavanje srpskog dečaka i mladića u Gotovuši od strane pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti, te na ostale incidente koji su se događali prema srpskoj zajednici na Kosovu.

Dodaje i da mu je neomogućeno da za Božić bude na Kosovu, ali i da „niko ne može proterati državu Srbiju sa Кosova i Metohije“, te navodi: „Nastavićemo da još snažnije ulažemo u razvoj i realizaciju brojnih projekata u pokrajini, izgradnju stanova, škola i vrtića, u unapređenje zdravstvenog sistema i u razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti, kako bi našem narodu obezbedili što kvalitetnije uslove za život, što je ujedno i zalog njegovog ostanka i opstanka na vekovnim ognjištima predaka“.

„I dok sa radošću iščekujemo dan Hristovog rođenja, koji nas vekovima obasjava svetlošću vere, nade i ljubavi, neka se i naši domovi ispune slogom i blagostanjem, a osećanje zajedništva i čovekoljublja neka budu put na kome ćemo graditi sreću i prosperitet za naš rod“ – dodao je.

SO Severna Mitrovica: Zdravlja, sreće i mira 

Čestitku je uputila i Skupština opštine Severna Mitrovica.

„U ime Skupštine opštine Severna Mitrovica, svim sugrađanima, prijateljima, komšijama Hrišćanske veroispovesti želimo zdravlja, sreću, mir i puno lepih trenutaka da provedu sa najmilijima tokom božićnihj praznika! Sretan Božić“ – poručili su.

Hodžić: Važno negovati trajne vrednosti

Direktorka za pružanje socijalne zaštite u zajednici, Adrijana Hodžić, čestitala je Božić, uz želju da se svi, kako je navela – podsetimo važnosti negovanja trajnih vrednosti, ljubavi i sloge, međusobnog poštovanja, uvažavanja, solidarnosti i empatije.

„Želim da osmesi vaših najbližih budu najlepši pokloni, i da se svi podsetimo na važnost negovanja trajnih vrednosti, a to su ljubav i sloga, međusobno poštovanje i uvažavanje, solidarnost i empatija. Svako dobro vam želim, uz pozdrav Mir Božiji – Hristos se rodi!“ – poručila je Hodžić.

Srpsko istorijsko društvo: Istrajati u negovanju običaja i tradicije

Srpsko istorijsko društvo i Podružnica ovog društva za Kosovo i Metohiju čestitali su Božić uz poruku Srbima da istraju u negovanju srpskih običaja i poštovanju tradicije.

„Uprkos pokušajima uzurpacije imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i vređanje osećanja pravoslavnih vernika, ističemo da smo uvereni u sopstvenu snagu i da ćemo se, kao i do sada, uvek moliti za njegovu budućnost na ovim prostorima”, rekla je predsednica Podružnice Srpskog istorijskog društva za Kosovo i Metohiju, Slađana Aleksić-Krstić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.