Čestitke zvaničnika za Vaskrs: Mir i blagostanje

Čestitke povodom Vaskrsa uputili su srpski i kosovski zvaničnici i politički predstavnici. 
Image

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u svojoj čestiti upućenoj patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, navodi da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja nepokolebljivo svedočanstvo Istine i Ljubavi Božije. 

„Neka Praznik nad praznicima u kome slavimo radost večnog života bude nepresušni izvor snage i optimizma. Čuvajući svoju veru i tradiciju i snažeći vrline mira  ljubavi i tolerancije – zajedničkim trudom, strpljenjem i mudrošću branimo naše državne interese i doprinosimo razvoju Srbije. Srpski narod nalazi se u stalnoj situaciji borbe za sopstveni opstanak, očuvanje duha i snage nacije i zato, Vaša svetosti, verujem da će praznične molitve i liturgije doprineti našem jedinstvenom odgovoru svima koji žele poniženje i nestanak Srbije“ – naveo je Vučić, dodajući:

„Čestitajući Vam Vaskršnje praznike, želim da ih provedete u miru, ljubavi i radosti“.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je Uskrs patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu i vernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru.

„Uskrs je praznik vere, optimizma, ljubavi i praštanja, i u tom duhu građanima koji slave ovaj najveći hrišćanski praznik želim da sačuvaju unutrašnji mir i neguju toleranciju u našem društvu bogatom različitostima. Razumevanje, solidarnost i uvažavanje treba da ostanu osnov i temelj našeg društva i države, koja će samo zajedničkim naporima biti podjednako dobro mesto za život svih građana Srbije. U ime vlade i u svoje ime, građanima Srbije čestitam Uskrs sa željom da praznik provedu u krugu najmilijih, porodice i prijatelja. Hristos vaskrese“, navodi se u čestitki premijerke Brnabić. 

Čestitku je građanima uputila i kosovska predsednica Vjosa Osmani. 

„Danas pravoslavni vernici slave Uskrs. Na ovaj dan želim da mir i poštovanje zavladaju u svakoj porodici! Uskrs je praznik vaskrsenja, preporoda i nade i mogućnost da podelimo radost i nadu sa svima. Praznici kao što je ovaj su manifestacija zajedničkih ljudskih vrednosti, humanosti i solidarnosti, koje ulivaju nadu u budućnost! Neka se na ovaj praznik dokaže naš duh solidarnosti i nastavimo vrednu tradiciju slavljenja praznika u duhu razumevanja, tolerancije i međusobnog poštovanja! Srećan pravoslavni Uskrs!“ – navela je. 

Predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti čestitku je uputio u video poruci na srpskom jeziku.

„Svim građanima Kosova, pravoslavne veroispovesti, čestitam Vaskrs. Našu brigu o vama, pravoslavnim vernicima, ćemo nastaviti kroz dalje garantovanje osnovne slobode veroispovesti, kao i vaše opšte bezbednosti. Želim vam da praznike provedete u radosti i miru, zajedno sa svojom porodicom i komšijama, da duh Vaskrsa svima vama, našim građanima – podari mir, pravdu i blagostanje. Srećan Vaskrs“ – naveo je Kurti.  

„U danima neizvesnosti i napetosti za srpski narod na ovim prostorima, svim pravoslavnim vernicima koji proslavljaju Vaskrs, želim pre svega mir i blagostanje! Neka Vaskrs donese svako dobro, svima koji slave jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika“ – naveo je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

„U danima patnje i teškoće življenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čvrstina za opstankom i jačina vere samog praznika – pobede života nad smrću i dobra nad zlim, nama je putokaz da izdržimo i verujemo  u mirnije i bolje dane! U periodu koji je turbulentan, zajedništvo i sloga su snaga koja nam je prekopotrebna. Više puta smo pokazali da smo jedinstvom prebrodili razne prepreke! Podrška države i svih državnih činilaca je svakodnevna i ojačava nas da stvaramo dobre prilike. Neka nam dani Vaskrsa donesu radost i spokojstvo sa verom i nadom da dolaze bolji dani!“ – naveo predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

„U ovim teškim vremenima, neka nam Hristovo vaskrsenje postane večno nadahnuće, kako bismo pronašli snagu, staloženost, hrabrost i strpljenje da istrajemo na našem putu. Okruženi najmilijima, sa Hristovom dobrotom i svetlošću u srcima, radujmo se vaskrsenju sina Božijeg u miru, sreći, zdravlju i blagostanju“ – naveo je nekadašnji predsednik opštine Severna Mitrovica, Milan Radojević. 

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić uputila je čestitku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim pravoslavnim vernicima:

„Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima, a posebno meštanima opštine Gračanica želim srećan i blagosloven Vaskrs. U vremenu velikih iskušenja i okolnostima u kojima opstajemo na našim vekovnim ognjištima molitva i sabranje oko naše svete crkve u slavu Vaskrsa naša je duhovna snaga. Dan Hristovog vaskrsenja pobeda je života nad smrću, temelj je vere i nade koji nas i danas uči da se poštujemo, praštamo i razumemo. Želim vam u ime rukovodstva opštine Gračanica i u svoje lično ime da Vaskršnje praznike provedete u miru, slozi i porodičnoj sreći. Da se i narednog Vaskrsa ovde u Gračanici, koja je dom svih njenih stanovnika, okupljamo u što većem broju u zdravlju i blagostanju“.

Uskrs je pravoslavnim vernicima čestitala i Adrijana Hodžić:

„Neka ovaj veličanstveni praznik u sve domove unese ljubav, radost i toleranciju. Svim vernicima želim da im porodice budu najveća podrška, a ljubav prema bližnjima snaga da se sa lakoćom izbore sa svim životnim izazovima. Treba da nastavimo da poštujemo vrednosti zajedništva, uzajamnog poverenja, razumevanja i tolerancije, jer to je najbolji način za celokupan napredak društva“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.