21:25, 04.05.2020Izvor: RTK 2

Četiri godine od prijema Kosova u UEFA-uPre četiri godine Kosovo je 3. maja, na 40. Kongresu UEFA lige u Budimpešti postalo punopravni član krovne organizacije Evropskog fudbala. Kako je tada saopšteno, na tajnom glasanju, 28 saveza je glasalo za prijem Kosova, 24 protiv, a dva glasa su bila nevažeća.

cetiri-godine-od-prijema-kosova-u-uefa-u

Foto: NewEurope / Armando Babani

Generalni sekretar kosovskog Fudbalskog saveza, Erol Salihu, koji je sa tadašnjim predsednikom, Fadiljom Vokrijem prisustvovao kongresu u Budimpešti, rado se priseća tog 3. maja 2016. godine.

“Svi smo videli koliko je važno biti deo UEFA i FIFA, i kakve koristi donosi, kakav je napredak postignut za tri, četiri godine.Izvanredan, više nego u celoj istoriji kosovskog fudbala. Dakle pošto fudbal na Kosovu postoji skoro 100 godina, nikada nije bila bolja situacija u smislu fudbala, u smislu sporta. Uprkos činjenici da se kod nas nije ulagalo u sport, uspeli smo da malo poboljšamo infrastrukturu. Prijem u UEFA-u je za mene bio jedan od najsrećnijih dana u životu", rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova, Erold Salihu.

Od prijema u UEFA-u, Kosovski fudbal je doživeo veliku ekspaniziju, odigravši fantastično u Ligi nacija, gde su uspeli da se plasiraju u viši rang takmičenja i obezbede igranje u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo. 

Pandemija koronavirusa je odložila do daljnjeg sva sportska takmičenja pa je još uvek neizvesno hoće li se, i kada nastaviti takmičenje i u fudbalskoj Superligi Kosova. 

Salihu kaže da će se pridržavati uputstava Ministarstva zdravlja.

“Problem je što ne možemo ništa da odlučimo dok dobro ne procenimo situaciju. Ministarstvo zdravlja nam je odredilo neke termine, ali je nemoguće je da se utakmice odigraju i da se prvenstvo završi. Od sutra ćemo započeti kontakte sa Ministarstvom sporta i Ministarstvom zdravlja kako bismo mogli da počnemo ranije.1. jun bio bi prihvatljiv za nastavak prvenstva, jer bi pružio dovoljno vremena za završetak prvenstva. Shvatamo da je javno zdravlje najvažnije za sve. Sport nije na prvom mestu, život je na prvom mestu. Ali ako ne uspemo, onda moramo doneti jasnu odluku kako bismo sagledali mogućnosti, što ćemo sigurno učiniti samo na osnovu sugestija UEFA-e i FIFA-e”, zaključio je Salihu.

Samo desetak dana od prijema u UEFA-u, Kosovo je na kongresu u Meksiko Sitiju postalo i član FIFA-e.

Od ukupno 205. prisutnih članova Kongresa, 164 glasa bila su validna, a za prijem kosovskog Fudbalskog saveza glasalo je njih 141, dok je 23 bilo protiv.


Tagovi: FIFAUEFA

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije