18:29, 03.07.2020Izvor: RTV Gračanica / Radio Goraždevac

Četiri slučaja zaraze Covidom-19 na centralnom Kosmetu, još dvoje novoobolelih u GoraždevcuČetiri slučaja zaraze koronavirusom zabeležena su na teritoriji centralnog Kosmeta. Sa druge strane, i u najvećem metohijskom selu danas su potvrđena još dva nova slučaja Covid-19.

cetiri-slucaja-zaraze-covidom-19-na-centralnom-kosmetu-situacija-pod-kontrolom

Foto: RTV Gračanica

Iako je ova teritorija dugo odolevala i tek nedavno je registrovan prvi slučaj infekcije Covidom-19, situacija je i sada, kada slučajevi počinju da se nižu, pod kontrolom, kaže direktor KBC-Priština sa privremnim sedištem u Gračanici, prof. dr Bratislav Lazić.

“Aktuelna epidemiološka situacija je sada nešto lošija nego što je bila u prethodnom periodu, mi smo u početnoj fazi ove epidemije imali jako dobre rezultate upravo zbog toga što je stanovništvo na prostoru centralnog Kosmeta dobro prihvatilo predložene mere nadležnih organa Republike Srbije i to se dobro na terenu sprovodilo,” rekao je Lazić.

Lazić ističe da su potvrđena četiri nova slučaja zaraze, a za dvoje njih se još čekaju rezultati.

Potrebne mere samoizolacije kontakata su primenjene, smatra, da su sve mere i postupci primenjeni u smislu sprečavanja daljeg širenja zaraze koronavirusa.

“Imamo četiri potvrđena slučaja infekcije korona virusom, pacijenti se dobro osećaju, nema potrebe za bilo kakvom medicinskom intervencijom, kao ni tretmanom, oni se u kontinuitetu prate”, dodaje Lazić.

Nakon proslava matura i okupljanja povodom Vidovdanskih svečanosti, prof. dr Bratislav Lazić dodaje da epidemiološku situaciju pomno prate.

“Uticaj masovnijeg okupljanja stanovništva možda se pokaže u skorijem roku, u periodu od nekih sedam dana. Videćemo kakvi će rezultati biti u narednom periodu na terenu,” rekao je Lazić.

Sve zdravstvene institucije na teritoriji centralnog Kosmeta, koje funkcionišu pri Republici Srbiji, su dobro snabdevene zaštitnom opremom.

“Imamo sve što je potrebno za suzbijanje zaraze Covid-19, dakle, dobro smo snabdeveni, dobro smo organizovani. Takođe, moram da istaknem da smo dobro snabdeveni i kada su medikamenti u pitanju, imamo dovoljno sanitetskog materijala. Mogu slobodno reći da imamo stabilno funkcionisanje, kakvo će biti i u narednom periodu, rekao je Lazić.

Situacija sa koronavirusom u KBC-u Priština-Gračanica je za sada pod kontrolom, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja, kao i Kancelarije za KiM.

Još dva slučaja Covid-19 u Goraždevcu

U najvećem metohijskom selu danas su potvrđena još dva nova slučaja Covid-19, saznaje radio Goraždevac.

U pitanju je stariji bračni par.

Supruga je pre nekoliko dana testirana u Kosovskoj Mitrovici, ali je otpuštena kao negativna.

Testove je za oba supružnika ponovio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova i testovi su pozitivni za oba lica.

Ovo je već treći slučaj koronavirusa zabeležen u Goraždevcu.

Prošle nedelje, jedno lice za koje su testovi pokazali da je pozitivan, hospitalizovano je u kosovskomitrovačkoj bolnici.

Direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu, dr Stanislava Radović, apelovala je na sve žitelje Goraždevca da se pridržavaju svih preporučenih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.


Tagovi: GračanicaKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije