Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

CIK danas odlučuje o zameni poslanika Srpske liste

Centralna izborna komisija (CIK) danas će odlučiti o zameni deset poslanika Srpske liste (SL) nakon njihove ostavke u ponedeljak, saopšteno je iz CIK-a.
Image

U pozivu za sadašnji sastanak CIK-a piše da će se razmotriti i usvojiti preporuka za kancelariju predsednice za zamenu poslanika Srpske liste.

Prema informacijama iz CIK-a, Srpska lista ima na raspolaganju još devet kandidata za poslanike dok će se deseti poslanik odrediti iz drugih stranaka.

Srpskoj zajednici, kao najbrojnijoj među manjinskim zajednicama na Kosovu, Ustavom je zagarantovano deset od ukupno 120 mesta u kosovskoj skupštini.

Srpska lista je na spisku kandididata za poslanike na izborima 2021. imala 20 kandidata.

Ivan Todosijević iako je imao dovoljan broj glasova nije dobio poslanički mandat, zbog presude suda u Prištini kojom je osuđen na godinu dana zatvora zbog „širenja mržnje i netrpeljivosti“ u slučaju Račak. Njegovo mesto je tada zauzela Dragana Antonijević.

Zakon o opštim izborima na Kosovu predviđa da u slučaju da poslanik ostane bez mandata, iz bilo kog razloga, uključujući i ostavku, njegovu zamenu vrši „sledeći legalni kandidat istog pola, koji je osvojio najviše glasova“ od kandidata sa liste sa kojom se takmičio.

Kandidati za poslanike iz redova Srpske liste su Milan Kostić, Zoran Maksimović, Svetislav Đokić, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Biljana Makšić, Milan Joksimović, Nenad Radenković, Olivera Zdravković.

Deseti poslanik bi bio iz redova stranke na čijem je čelu bila Rada Trajković. Do pisanja teksta nije se saznalo njegovo ime, ali će se znati posle sastanka CIK-a.

Vrlo je izgledno da predstavnici SL koji budu nominovani za poslanike neće prihvatiti mandate, tako da će, kako se navodi, CIK morati da postupi po zakonu i da predloži poslanike iz redova partija kosovskih Srba koje su učestvovale na parlamentarnim izborima.

Poslanici SL ostavke su podneli u ponedeljak, nezadovoljni odlukom kosovske vlade da sprovede plan u tri faze za preregistraciju automobila na kosovske registarske tablice i nakon suspenzije direktora Regionalne policije za sever Kosova Nenada Đurića.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.