Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Čitaku: Kurti će u Briselu potpisati ZSO – toliko o njegovoj genijalnosti

Potpredsednica Demokratske partije Kosova, Vljora Čitaku, kritikovala je politiku kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ocenivši da će on u ponedeljak u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom ...
Image

„Francusko-nemački plan nije pao s neba. On je proizvod dvogodišnjih pregovora premijera Aljbina Kurtija. Kurti je uspešno pretvorio dijalog Kosova i Srbije iz političkog sporazuma u bezbednosni problem“, napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Dodala je da će Kurti na sastanku sa Vučićem u ponedeljak u Briselu „potpisati sporazum o prekidu vatre, a ne konačni sporazum sa međusobnim priznanjem u centru“.

„U ponedeljak će Kurti potpisati obećanje da će nastaviti dijalog još jednu deceniju. Takođe će potpisati Zajednicu, kako je to jednom nazvao. Potpisaće i obećanje da Srpska pravoslavna crkva dobije politički status“, navela je Čitaku na Fejsbuku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel biće domaćin u ponedeljak u Briselu sastanka Kurtija i Vučića. Obojica zvaničnika potvrdila su svoj dolazak.

Borel će, uz podršku specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem, nakon čega će uslediti zajednički sastanak.

Kako je navela Spoljna služba EU, glavna tema sastanka biće evropski predlog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.