Civilno društvo zabrinuto zbog Pantićeve situacije: Institucije, međunarodne misije i organizacije da se uključe

Predstavnici srpskog civilnog sektora na Kosovu izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalazi bivši službenik Kosovske policije Dejan Pantić. Pozvali su relevantne ...
Image

Oni podsećaju na izjave advokata da se Pantić i dalje nalazi u bazi Kosovske policije blizu prelaza na Jarinju i da ni njegovim advokatima ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete, kao ni da razgovaraju telefonom. 

„Kao organizacije koje se bave i vladavinom prava i ljudskim pravima, ovom prilikom izražavamo protest zbog takvog tretmana gospodina Pantića, koji je zadržan u pritvoru van pritvorskog centra i to u prostorijama koje sigurno ne ispunjavaju standarde pritvora ni po kosovskim propisima ni po međunarodnim konvencijama. Uslovi pritvora u kojima se nalazi, kao i onemogućavanje kontakata sa članovima porodice i braniocima, predstavljaju ozbiljno kršenje njegovih ljudskih prava i zahtevaju hitno angažovanje kako nadležnih institucija na Kosovu, tako i angažovanje međunarodnih misija i organizacija koje se bave ljudskim pravima“ – naveli su.

„S obzirom na gore navedeno, pozivamo sve relevantne institucije i međunarodne misije i organizacije da se uključe kako bi se poštovala prava gospodina Pantića, a pre svega pravo na kontakt sa advokatima i članovima porodice. Takođe, očekujemo da se iste angažuju, u skladu sa svojim mandatom, i posete gospodina Pantića kako bi se uverili u stanje njegovog zdravlja i uslovima u kojima je zadržan“ – poručili su. 

Zajedničko saopštenje potpisali su – Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)
Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za socijalne inicijative, Omladinska Parteška aktivnost, Gračanica online.

Podsetimo, Dejan Pantić priveden je na prelazu Jarinje pri povratku iz centralne Srbije, nakon čega je saopšteno da se tereti za napad na prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Nakon njegovog privođenja, kako bi sprečili njegovo prebacivanje sa Jarinja ka jugu Mitrovice i eventualno u Prištinu, postavljene su barikade. Na severu Kosova uglavnom magistralni putevi blokirani su od 10. decembra. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.