Civilno društvo: Kosovska vlada da uputi izvinjenje patrijarhu, međunarodna zajednica da se oglasi i osudi

Predstavnici civilnog društva pozvali su prištinsku vladu da uputi izvinjenje patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, Porfiriju, zbog odluke da mu se ne dozvoli ulazak na Kosovo i poseta ...
Image

Navode da pomenuta odluka “predstavlja drastičan primer diskriminatorskog odnosa kosovske vlade prema SPC i njenim vernicima”.

„Ova odluka izaziva dodano razočaranje i uznemirenost srpske zajednice, s obzirom na činjenicu da je poseta patrijarha najavljena po već ustanovljenom protokolu, preko oficira za vezu u Prištini, kao i imajući u vidu postavljene političke uslove jednom crkvenom velikodostojniku od koga se traži da javno osudi postupke pojedinih članova SPC i time se uključi u politička dešavanja“, dodaju.

Ističu da je “dosadašnja praksa kosovskih vlasti suprotna odredbama 'Ahtisarijevog plana' koji jasno propisuje jasne prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo SPC”.

„Kosovo ne može arbitrarno da zabrani ulazak ili boravak sveštenika, iskušenika, monaha i pripadnika SPC na svojoj teritoriji“, objašnjavaju.

Tvrde da je pomenuta odluka u suprotnosti sa kosovskim ustavom i međunarodnim konvencijama koje garantuju slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo.

Podsećaju da “ovo nije usamljeni akt protiv SPC, imajući u vidu da kosovska vlada i lokalna samouprava odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda u vezi sa vraćanjem zemlje manastiru Visoki Dečani”.

„Pozivamo kosovsku vladu da se izvini patrijarhu i SPC zbog navedene odluke, kao i da ubuduće ne ponovi odluku koja je u suprotnosti sa ustavom i važećim zakonima na Kosovu. Posebno ističemo da se političke okolnosti na Kosovu ne mogu i ne smeju koristiti kao izgovor za kršenje ustava, zakona i međunarodnih konvencija. Takođe, zahtevamo od vlade Kosova da u što kraćem roku sprovede odluku iz 2016. godine o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima“, poručuju.

Apeluju na predstavnike međunarodnih misija i organizacija na Kosovu “da ne ostaju nemi na ovakve odluke, jer one podižu ionako velike tenzije”.

„Očekujemo od njih da se oglase da li je zabrana posete patrijarha i postavljanje političkih uslova za ulazak na Kosovo u skladu sa vrednostima i normama društva koje neguje osnovne postulate demokratije i poštovanja ljudskih prava i slooboda. Takođe, očekujemo njihovo aktivno angažovanje, kako efikasna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ne bi ostale prazne reči na papiru, dok se u praksi na Kosovu dozvoljava i toleriše kršenje istih“, dodaju.

Potpisnici saopštenja su Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za socijalne inicijative, Omladinska parteška aktivnost, Gračanica Online i Etno izvori Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.