15:27, 29.10.2019Izvor: RTV Kim

Civilno društvo: Rezultati slabi, očekivanja nemaUčesnici debate „Pozicioniranje civilnog društva prema novom sazivu vlade“ su se složili da civilno društvo ne sme da se doživljava kao prilika za dodatni posao jer se tako urušava njegova uloga.

civilno-drustvo-rezultati-slabi-ocekivanja-nema

Foto: RTV Kim

Bojan Teofilofić iz „Centra za mir i toleranciju“ je naveo da građani NVO shvataju kao „sporedni posao na kom će se povremeno angažovati“.

„To je jedan od razloga zašto se NVO u postsocijalističkim društvima ne shvataju ozbiljno. Zbog toga NVO nisu postigle onoliko koliko su trebale, po nekim sređenijim sistemima, gde nije bilo tranzicije iz socijalizma u neki neoliberalizam. Trebalo bi da se svi malo promenimo, da shvatimo da centralni nivo vlasti i NVO u određenim stvarima mogu biti jako dobri partneri, da bi i jedni i drugi imali korist, na kraju krajeva, i sama zajednica kao konačni korisnik nekih porcesa u kojima učestvuju NVO“, zaključio je Teofilović.

Da dosadašnji rezultati rada u sektoru civlinog društva nisu zadovoljavajući, smatra i Driton Tafalari iz NVO „Zajednički razvoj“ („Developing together“).

„Kosovo ima oko 8.000 registrovanih NVO. Ovaj broj je takav jer ljudi vide da kroz NVO mogu da profitiraju, što je veoma pogrešno. Da bi se formiralo civilno društvo, prvo se mora razgovarati sa narodom da se vidi tačan problem, pa da se onda sprovedu određene aktivnosti. Ipak smo, kao organizacija, uspeli da uverimo Vladu Kosova da promeni nekoliko zakona. Kasnije nije problem zakon, već njegovo sprovođenje“, rekao je Tafalari.

Ivan Nikolić ispred organizacije „Komunikacija za razvoj društva“ istakao je da u poslednjih 15 godina ne vidi značajan napredak u odnosu na sam početak.

„Civilno društvo, kako u albanskoj, tako i u srpskoj zajednici, nije shvaćeno na pravi način. Mnogi civilno društvo i NVO vide kao mogućnost za kratkoročnu zaradu“, rekao je Nikolić i dodao:

„Razlika između albanskog i srpskog civilnog sektora jeste ta da albanski sektor ima ozbiljnije igrače i veće kapacitete, dok se kod nas sve to svelo na par aktivnijih organizacija.“

Bez velikih očekivanja u bliskoj budućnosti

Bojan Teofilović od budućeg saziva nove Vlade Kosova nema velika očekivanja jer je sve bazirano na pregovorima Beograda i Prištine.

„Svi smo svesni da međunarodna zajednica ima veliki uticaj na sve procese koji se dešavaju oko nas. Ne bih isključio ni mogućnost da se posavetuju budući koalicioni partneri, kako bi sve to trebalo da ide i u kom pravcu, da se prati ta agenda koja je već postavljena i prošloj vladi, da se prvenstveno rešava problem dijaloga, pa zatim rešavaju drugi problemi.“

Driton Tafalari napominje da je Aljbin Kuti bio član civilnog društva i da na „vlast dolazi iz ugla“, ali da je uloga „civilnog društva da registruje sve šta su političari obećavali“.

„Da im budemo za vratom, što se tiče korupcije, ekonomskog razvitka. To je naš deo posla. Takođe, treba da postoji ozbiljan dijalog između civilnog društva, realno bi bilo kada bi Srbi i Albanci iz NVO počeli da se susreću češće“, rekao je Driton.

Ivan Nikolić ističe da je Aljbin Kurti pobedio jer su svi ostali političari već viđeni, jer su ljude razočarali i ništa novo nisu ponudili.

„Ništa radikalno ni bolje ne očekujem. Ta retorika mi se ne dopada iz prespektive srpske zajednice, ne pruža nikakvu pozitivnu ni motivišuću poruku za zajednicu. Ključna stvar je uloga međunarodne zajednice, dok će uloga civilnog društva biti nikakva. I dalje ćemo biti nemi posmatrači“, zaključio je Nikolić.

Debata je održana u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.


Tagovi: Gračanica

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije