12:30 | 10.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Civilno društvo traži vladavinu prava u slučaju manastira Visoki DečaniNevladine organizacije i aktivisti sa Kosova i iz centralne Srbije pozvali su na poštovanje vladavine prava u Dečanima, a povodom nedavne izjave gradonačelnika Dečana, Baškima Ramosaja, da odluka kosovskog Ustavnog suda o vlasništvu nad zemljištem manastira Visoki Dečani nikada neće biti sprovedena.

civilno-drustvo-trazi-vladavinu-prava-u-slucaju-manastira-visoki-decani

Kontakt Plus radio

„Sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene. Ustav pruža važne garancije svim građanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da nesprovođenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve građane Kosova i podriva veru i poverenje u vladavinu zakona na Kosovu.

„Pozivamo sve one koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava“, stoji u saopštenju.

Saopštenje su potpisali: NVO Aktiv iz severnog dela Mitrovice, Centar za mir i moleranciju iz Gračanice, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i miltietničku saradnju (FDMC), Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Goraždevac Media Group, Inicijativa mladih za ljudska prava - YIHR Srbija, Inicijativa mladih za ljudska prava - YIHR Kosovo, Jelena Lončar, docentkinja, Univerzitet u Beogradu, Kosovski pravni institut (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Medija centar, Čaglavica, Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Budi aktivan 16, Preševo, NVO The Future, Bujanovac, Vjolca Krasnići, profesor, Univerzitet u Prištini, Valon Arifi, aktivista civilnog društva, EMEG Group, Humani centar i RTV Kim.
Tagovi: PravosuđeKosovoNVOAktivizamSrbijaVisoki DečaniDečani

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije