12:54, 15.05.2022 Izvor: Geopost, TV Kljan Kosova

Mandl: Srbija ima negativnu ulogu na Balkanu jer jedina nije uvela sankcije RusijiČlan Evropskog parlamenta Lukas Mandl, rekao je da Srbija ima negativnu ulogu na zapadnom Balkanu, zbog toga što kao jedan od kandidata za članstvo u EU nije uvela sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

clan-evropskog-parlamenta-srbija-ima-negativnu-ulogu-na-zapadnom-balkanu-jer-jedina-nije-uvela-sankcije-rusiji

Foto: Radio Kontakt Plus

Mandl je kazao da je veoma razočaran zbog stava zvaničnog Beograda kada je u pitanju situacija u Ukrajini.

"Srbija od početka rata pokazuje simpatije prema Kremlju i predstavlja pretnju za najmanju susednu i najmlađu državu u Evropi - Kosovo. Evropski parlament je 1. marta usvojio rezoluciju u kojoj se naglašava duboka zabrinutost zbog stava Srbije prema sankcijama", dodao je.

Poslanik u Evropskom parlamentu rekao je da je veliki broj njegovih kolega zabrinut zbog političko-bezbednosne situacije na zapadnom Balkanu.

"Ponašanje rukovodstva Srbije je iritantno, pogotovo što je Evropska unija decenijama unazad najveći investitor u toj zemlji i što Srbiju posmatra kao zemlju kandidata za članstvo. Iako joj je sve dato, Srbija se u ovim teškim vremenima pozicionirala na pogrešnoj strani istorije. To je i razlog zašto Srbija u ovom trenutku ima negativnu ulogu na zapadnom Balkanu", pojasnio je Mandl.

Na slikovit način uporedio je Nemačku i Srbiju, kao i njihove uloge.

"Srbija na zapadnom Balkanu može da odigra istu ulogu koju Nemačka ima u Evropi. Nemačka je velika i ekonomski jaka. Srbija nije toliko velika, ali je najveća država na zapadnom Balkanu. Daleko je od toga da bude ekonomski jaka kao Nemačka, ali je i dalje najjača zemlja među šest zemalja zapadnog Balkana. Beograd treba da preuzme odgovornost i povuče prave poteze kako bi se omogućilo budućim generacijama da se obrazuju u svim zemljama zapadnog Balkana, da se svi oni međusobno povežu i da se radi na izgradnji poverenja", rekao je Mandl u intervjuu za Geopost, a preneo Kljan Kosova.

Izrazio je nadu "da će Srbija uraditi pozitivne stvari, krenuti pravim putem, te otvoriti sebi i zapadnom Balkanu vrata Evropske unije".
Tagovi: Evropski parlamentRusijaZapadni BalkanRegion i svetSrbijaUkrajinaSankcije

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije