16:35, 17.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

CLS i „Matica“: Đukanović nije dobrodošaoCrnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ sa sedištem u Kosovu Polju, povodom najavljene posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića vlastima u Prištini, saopštavaju da Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce jer je, kako navode, „saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada naših sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja“. 

cls-i-matica-dukanovic-nije-dobrodosao

Foto: CLS i "Matica"

„Jezikom istine i argumenata rečeno - nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja u pokrajini. Od 30 hiljada danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca ’Matica’", kaže se u saopštenju. 

Dodaju da vlasti u Prištini Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu, a do 1999. godine su, ističe se u saopštenju, bili državotvorni narod ovde. 

„Njegošev spomenik u centru Prištine koji je srušen pre 23 godine divljačkim delovanjem ekstremista niko i ne pomišlja da obnovi, a Đukanović o tome ne sme ni reč da izusti jer se u stvari slaže sa satanizacijom svojih sunarodnika. Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999. godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna“, navodi se u saopštenju.

„Đukanoviću, bolje da ne dolaziš na Kosovo i Metohiju, nemoj Crnogorcima da staješ na ranu koja krvari pune 23 godine!!!“, stoji u saopštenju.

Na poziv kosovske predsednice, Vjose Osmani, u Prištinu sutra dolazi predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prvi put od 1999. godine.
Tagovi: Crna GoraKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije