16:35 | 24.01.2023 Izvor: Radio Mitrovica sever

Crveni krst Kosovske Mitrovice u akciji ublažavanja posledica poplavaPoplave uslovljene padavinama prethodnih dana su napravile veliku štetu, a naselje Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici je najviše pogođeno usled izlivanja reke Ibar iz rečnog korita.

crveni-krst-kosovske-mitrovice-u-akciji-ublazavanja-posledica-poplava

Foto: Crveni krst Kosovska Mitrovica

Nezapamćene poplave postavile su velike izazove i zadatke i Crvenom krstu Kosovske Mitrovice, koji je na terenu pomagao najugroženijima, izvršili su crpljenje vode iz poplavljenih prostorija, postavljanje sušilica i distribuciju garderobe i neophodnih artikala pomoći, rekao je za Radio Mitrovica sever sekretar Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Saša Nikolić.

Kaže da je Crveni krst od početka poplava u pripravnosti i prati situaciju.

“Međutim, mi ne raspolažemo specijalnim ekipama koje bi ulazile u crvenu zonu, što podrazumeva direktnu odbranu od poplava i evakuaciju. Moramo voditi računa o našim volonterima, jer to nije naša specijalizovana aktivnost i volonteri nisu osigurani, i iz svih tih razloga mi se uključujemo u nekoj kasnijoj fazi”, navodi Nikolić.

Sa povlačenjem vode krenula je i pojačana aktivnost volontera, koji su se angažovali da daju svoj doprinos za boljitak zajednice.

“Krenuli smo u obilazak terena i uradili smo našu procenu. Ne kažem da je to najpreciznija procena, ali smo uradili prvu brzu procenu stanja na terenu. Mapirali smo objekte koji su najviše oštećeni, kao i ostale kojima smo mogli da priđemo i gde nam je situacija na terenu dozvolila. Nakon što se voda povukla, stigli smo do svih porodica i razgovarali sa njima. Negde smo uradili procenu, a ostalo ćemo danas. Najugroženije su kuće u naselju Bošnjačka mahala. U zgradama je voda ušla samo u ulaze, dok u stanove nije, tako da smo se fokusirali na kuće, gde se voda povukla”, rekao je Nikolić.

Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici je izvršio dezinfekciju zidova i nakon toga su se stekli uslovi da uključimo naše sušilice, koje zahvaljujući Crvenom krstu Kosova i Metohije imamo na raspolaganju, dodaje Nikolić.

“To su za sada tri sušilice. Molim građane za strpljenje. Radićemo po prioritetima, i radićemo jednu prostoriju u domaćinstvu, kako bi oni mogli da se vrate da žive u svojim domovima, pa kada se završi druga faza onda nešto više”, istakao je.

Mobilno-tehnički tim Crvenog krsta Kosovske Mitrovice se uključio i u isušivanje prostora između zgrada u ulici Knjaza Miloša i pomagao vatrogasnim jedinicama u isušivanju vode iz trafo-stanice u tom naselju.

“Trudili smo se da budemo od koristi. Situaciju ćemo i dalje pratiti i potruditi se da dođemo do svih porodica koje su spremne da se vrate u svoje domove. U međuvremenu smo obilazili porodice koje su evakuisane i koje su smeštene u Studentskom centru. Tu smo odneli simboličnu pomoć u vidu najosnovnijih potreba - garderobu, igračke za decu i ostale stvari. Zahvaljujući Crvenom krstu Kosova i Metohije obezbedili smo i poseban režim ishrane za jedno dete. Bili smo sa tim ljudima, nismo u situaciji da rešimo njihove probleme, ali se trudimo da ublažimo patnju, što i jeste naša misija”, navodi Nikolić.

Crveni krst Kosovske Mitrovice nastavlja sa procenom potreba i distribucijom pomoći ugroženom stanovništvu u skladu sa svojim mogućnostima.
Tagovi: Crveni krstPoplaveMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije