09:11, 17.01.2020Izvor: Tanjug / RTV

Da li su podaci o zaštićenim svedocima tajna?Iz Specijalizovanog veća Kosova, poznatijeg kao Sud za zločine OVK, poručuju da im je zaštita svedoka od najvećeg prioriteta, ali da ne mogu da komentarišu da li je bilo ubistava potencijalnih svedoka u postupcima koji se tek očekuju, pošto budu podignute optužnice.

da-li-su-podaci-o-zasticenim-svedocima-tajna

Foto: Wikimedia

Tako je Tanjugu u ovom Veću odgovoreno na pitanje da li je Nazmi Rustemi koji je ubijen na Kosovu, bio zaštićeni svedok suda, kako tvrdi njegova supruga.

Portparol Specijalizovanih veća Kosova (Sud za zločine OVK) Angela Grip precizirala je za Tanjug da su ova pitanja u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštvo Kosova, ali navodi da je zaštita svedoka od najvećeg prioriteta za Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, napominjući da su mere zaštite njihove bezbednosti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Ukazala je da pomenute institucije sa sedištem u Hagu imaju posebnu - specijalizovanu jedinicu koja se bavi "obezbeđivanjem sigurnosti, bezbednosti i dobrobiti svedoka pre, tokom i nakon suđenja".

Na tajnost podataka o potencijalnim slučajevima poziva i EULEKS, u kome je tri meseca pre ubistva, po tvrdnji njegove supruge, Rustemi bio saslušan.

U izjavi za Tanjug iz ove misije potvrđuju da su nadležni za sigurnost svedoka u okviru zakonskih propisa.

"Međutim, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom u vezi s takvim aktivnostima, one ne bi trebalo da budu objavljivane u javnosti", navode u EULEKS-u.

U toj instituciji napominju da u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, Misija pomaže Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu Kosova u logističkoj i operativnoj podršci.

Ubistvo Rustemija po oceni direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića govori o nepoštovanju elementarnih uslova za suđenje odgovornima za zločine OVK na KIM, te da to predstavlja dodatni udarac za pravdu i za porodice žrtava.

"Ubistvo zaštićenih svedoka govori o nesposobnosti međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija da obezbede elementarne uslove za sigurnost onih koji bi morali da daju odgovor na najvažnije teme vezane za istrage o ubistvima za koja 20 godina niko nije odgovarao", rekao je Đurić.

On je podsetio da ni dve decenije od masovnih ubistava i zločina još niko nije odgovarao, jer su svi svedoci bili ubijani.

Taj kontinuitet, kako je naveo, govori o odsustvu političke volje nadležnih institucija u Prištini, kao i nedostatku sposobnosti i volje međunarodnih misija u južnoj srpskoj pokrajini da obezbede elementarne uslove za pravni proces u kojima bi te osobe bile kažnjene.

Đurić je poručio da, vezano i za ovaj slučaj, Srbija nikada neće odustati od kažnjavanja odgovornih.

Advokat Goran Petronijević rekao je za Tanjug da je "dobio informaciju" da je ubijeni Rustemi na listi svedoka pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu i da je, najverovatnije, trebalo da dobije, ili je dobio, neki stepen zaštite.

On smatra da su pojedinci iz prištinske vlasti uspeli da "probiju" mehanizam tajnosti programa zaštite svedoka, i sumnja da u slučaju ubistva Rustemija, kao i u slučajevima koji su se dešavali tokom suđenja kosovskim Albancima u Haškom tribunalu, postoji "neka vrsta prećutne saglasnosti za ućutkivanje svedoka".

Smatra da je Rustemi, ukoliko je bio zaštićeni svedok, morao da dobije zaštitu do trenutka svedočenja pred sudom u Hagu.

Međutim, problem je u tome što, kako je ukazao, Sud za zločine OVK nije međunarodni sud, nego kosovski, koji sudi po kosovskim zakonima i ustavu.

Podsećajući da je taj sud osnovan odlukom kosovskog parlamenta, Petronijević je ukazao da kosovski organi i pojedinci iz vlasti sigurno imaju uvid u sve što se dešava u tom sudu, a najverovatnije i uvid u program zaštite svedoka.

"Sigurno imaju svoje ljude u Hagu, možda rade kao prevodioci. Našli su mehanizam da probiju tajnost tih podataka. Ovde se radi o klasičnom primeru neadekvatnog postupanja službe za zaštitu svedoka. Ili je u pitanju nemar, ili je u pitanju namera", ocenio je beogradski advokat.

Upitan o ulozi Euleksa u zaštiti svedoka, Petronijević je rekao da se ona pokazala kao veoma loša jer je, kako tvrdi, "masa službenika Euleksa korumpirana od Albanaca, za šta postoje dokazi".

On je dodao da je u nekoliko navrata bilo korupcionaških afera vezanih za Euleks, ali da su sve zataškane.

Što se tiče optužnica i suđenja kosovskim Albancima zbog ratnih zločina na KIM pred Sudom za OVK, Petronijević je skeptičan.

"Sve ovo zajedno, nažalost, potvrđuje ono što govorim pet godina, da od tog suda i suđenja neće biti ništa. To je samo farsa kojom se odgovorilo na nešto na šta se nije moglo ne reagovati, a to je izveštaj Dika Martija. Specijalni sud za zločine OVK u Hagu je osnovan da radi, a ne da uradi", zaključio je Petronijević.

Kako je prenela prištinska televizija T7, Rustemi je saslušan tri meseca pre nego što je pronađen mrtav, a ubijen je iz vatrenog oružja 18. decembra uveče, dok je bio na dužnosti, u blizini Badovačkog jezera.


Tagovi: Specijalni sudOVKHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije