Dačić: Beograd prevaren jer Priština odbija da formira ZSO

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da su bliske veze Beograda s Rusijom i Kinom vezane za odnos Moskve i Pekinga prema Kosovu i da odluka Srbije da uvede sankcije Rusiji ...
Image

„Beograd se oseća prevarenim zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština na Kosovu, ali to nije sramota Srbije, već Evropske unije, jer Priština diktira Briselu šta može da radi“, rekao je Dačić.

On je izjavio da je međunarodna zajednica tolerisanjem proglašenja nezavisnosti Kosova propustila priliku da predupredi situaciju sa ruskom aneksijom Krima.

„Što se tiče rata u Ukrajini, međunarodna zajednica nije bila tako glasna apelujući na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kada je Kosovo proglasilo nezavisnost“, rekao je Dačić.

On je izjavio da pravo na samoopredeljenje pripada narodima koji nemaju svoju državu, „kao što su Kurdi“.

„Albanci imaju svoju državu Albaniju“, naveo je Dačić.

Zapadne zemlje tvrde da je Kosovo poseban slučaj, ali se radi o kršenju međunarodnog prava, zbog čega je Rusija u stanju da kaže – „ako može Kosovo, može i Krim“, rekao je Dačić, uz poruku: Mi se zalažemo za pravilo o očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Na teritoriji EU ne bi bilo moguće da se stvori država kao što je Kosovo“, izjavio je Dačić.

On je konstatovao da u EU nema mnogo entuzijazma za prijem novih članica.

„Istovremeno u zemljama Zapadnog Balkana postoji zamor zbog lažnih obećanja o prijemu u EU“, rekao je Dačić.

FoNet/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.