10:53, 23.01.2022 Izvor: Tanjug, Radio Kontakt Plus

Dačić: Februara raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, marta predsedničkihPetnaestog februara biće raspisani vanredni parlamentarni izbori i lokalni izbori u nekim opštinama, a 90 dana pre isteka mandata Predsednika Republike, ja ću raspisati predsedničke izbore, to je otprilike 2. marta, kazao je predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić. 

dacic-februara-raspisivanje-vanrednih-parlamentarnih-izbora-marta-predsednickih

Foto: SPS

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izrazio je sinoć uverenje da će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da glasaju na predsedničkim izborima koji su najavljivani za april.  

Na pitanje šta očekuje u aprilu kada je reč o glasanju Srba na KiM, s obzirom na to da održavanje referenduma Republike Srbije nije bilo dozvoljeno na Kosovu 16. januara, Vučić je, za TV Pink, rekao da veruje da će građani izaći na izbore, ne samo na severu, već na celom KiM.

„Nadam se da neko ima dovoljno pameti da to razume i kolike bi bile dalekosežne posledice ako toga ne bude", poručio je on.

Na pitanje kako to da je Aljbin Kurti postao jači od Kvinte i EU, a sobzirom na njihov poziv Prištini da omoguće glasanje Srbima, Vučić je rekao da je to dobra šala.

Kazao je da se osmehne svaki put kada mu kažu da su izdali saopštenje, ali Kurti nije želeo da posluša.

„EU po pitanju referenduma je bila nešto više fer, ali neki drugi faktori su se ponašali neodgovorno", naglasio je Vučić.

On, međutim, nije želeo da kaže na koga misli, već samo da on zna o kome je reč.

Međunarodna zajednica mora da obezbedi uslove da Srbi na KiM glasaju na sledećim izborima i da se ne ponovi situacija sa nedavnog referenduma, kazao je i predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić.

„Ovo je stvaranje jedne atmosfere da Srbi ne mogu da učestvuju u izbornim i političkim procesima u Srbiji i ovde je jedino stvar u tome što su ranije predstavnici međunarodne zajednice bili ti koji su obezbeđivali da druga strana da saglasnost, ovoga puta te saglasnosti nije bilo“, rekao je Dačić.

Ističe da se ovoga puta ta saglasnost čekala kao „moguća tačka za eventualne intervencije“ na onim mestima gde bi bilo organizovano glasanje.
Tagovi: Ivica DačićAleksandar VučićIzboriKosovoSrbijaReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije