21:07 | 26.12.2022 Izvor: Insajder

Dačić: KFOR da pruži potpunu informaciju o tome šta se dogodilo u Zubinom Potoku, ko god da je pucao, nije smeo da pucaBezbednosna situacija juče je analizirana i shodno procenjenoj opasnosti i situaciji na terenu, sve jedinice vojske koje se nalaze u tom regionu stavljene su u stanje spremnosti za reagovanje u slučaju fizičkog napada na Srbe sa Severa Kosova, rekao je gostujući u Marker razgovoru ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

dacic-kfor-da-pruzi-potpunu-informaciju-o-tome-sta-se-dogodilo-u-zubinom-potoku

Foto: Insajder

Na pitanje da li to znači da bi Srbija bila spremna da vojno interveniše, Dačić je naveo da je Srbija uvek spremna da interveniše ukoliko dođe do oružanog napada na Srbe na severu Kosova.

To je jasno bilo i svih ovih nedelja, dodaje. 

"Mi ćemo sve da uložimo za mir, za nastavak dijaloga ali ukoliko dođe do fizičkog napada, ubijanja Srba, pogroma, a KFOR ne želi da interveniše i da obavlja svoju ulogu koja je po rezoluciji 1244 onda će Srbija biti prinuđena da to uradi. Mi se nadamo da do toga neće doći", rekao je Dačić i dodao da je suština da do toga ne dođe.

Jučerašnja rafalna paljba kod Zubinog Potoka, kako je istakao, jedan je segment u nizu događaja koji govore o eskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji. 

"Teško bi bilo posmatrati sve te događaje izolovano, ako pri tome ne vidimo čitav taj sled događaja, a sled događaja je taj da se čitava međunarodna zajednica umesto nekim planovima bavi gašenjem požara koji se svake nedelje pojavljuju na Kosovu i Metohiji", dodao je Dačić. 

Nakon što se juče u srpskim medijima – na TV Pink i portalu Večernje Novosti - pojavio snimak o navodnoj pucnjavi i pokušaju uklanjanja barikade u Zubinom Potoku, oglasili su se kosovska policija i KFOR.

I jedni i drugi demantuju da je došlo do bilo kakve razmene vatre sa ljudima na barikadi. KFOR je saopštio da pokušavaju da utvrde šta se dogodilo i ko je pucao.

Na pitanje novinara da li zna ko je pucao, Dačić je rekao "ko god je pucao, nije smeo da puca!".

"Zašto bi Srbi pucali na KFOR u Zubinom potoku?", rekao je Dačić i dodao da oni koji garantuju bezbednost na toj teritoriji moraju da daju potpunu informaciju o tome šta se tamo tačno dogodilo.

Na pitanje da li zvanični Beograd ima veze sa organizovanjem barikada na Kosovu, Dačić je rekao da se Srbi na Kosovu bore, kako objašnjava, za svoja prava i legitimno:

"Ako mislite da su predstavnici vlasti u Beogradu učestvovali u organizovanju barikada i svega ostaloga, sluštajte valjda je dovoljno jasno da su Srbi na Kosovu i Metohiji politički faktor sam za sebe. Oni se bore za svoja prava, legitimno".

On je istakao da Srbija ima tri crvene linije koje su o ovom trenutku važne.

"Jedna od tih jeste da mi ne možemo da pristanemo da se o Zajednici srpskih opština ponovo pregovara u nekom novom mirovnom planu i pregovaračkom procesu jer to je onda bacanje devet godina mučenja koje smo imali od potpisivanja prethodnog sporazuma. Druga crvena linija jeste priznanje nezavisnosti Kosovo, odnosno njihovo učlanjenje u Ujedinjene nacije i treća jeste fizička bezbednost ljudi, odnosno naroda na Kosovu i Metohiji. U tom smislu sve ono što se dešava jeste želja i nastojanje da se svi problemi reše dijalogom, deeskalacijom tih slučajeva, a ne novim zaoštravanjem koje smo mi stalno osećali", objasnio je Dačić.

Na pitanje da li Kosovo Srbiji stoji na evropskom putu, Dačić je odgovorio potvrdno, ali naglasio: 

"Bolje da to formulišemo ovako, Srbiji na putu evropskom putu stoji naš odnos prema teritorijalnom integritetu".

"Napretka u dijalogu nema, a nema ga zbog Kurtija," zaključio je Dačić.

Insajder
Tagovi: Ivica DačićSever KosovaKFOR EULEXBarikade

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije