Dačić: Nastojimo da zemlje EU koje nisu priznale KiM ospore kandidaturu Prištine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija, osim što se sprema za dolazak brojnih zvaničnika, radi i na tome da članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova sa statusnog ...
Image

Ivica Dačić je za Tanjug rekao da je za Srbiju pored najavljenih dolazaka brojnih zvaničnika, važan 15. decembar kada postoji mogućnost da Priština podnese zahtev za članstvo u EU.

„Radimo i na tome da pozovemo sve države članice EU koje nisu priznale Kosovo da ospore to pitanje sa statusnog aspekta – da ne postoje uslovi da se o tome raspravlja“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je dodao da ulogu u celom procesu ima i Češka kao zemlja koja predsedava EU.

„Videćemo da li će zahtev odbiti ili će biti poslati na razmatranje, ali sve to zavisi i od predsedavajućeg EU“, rekao je on i dodao da se vode razgovori i sa Mađarskom koja, iako je priznala, ne glasa za Kosovo.

„Trudimo se maksimalno da se čuju naši stavovi i da se suprotstavimo dvostrukim standardima. Ako je Eskobar na Kosovu, ne mislim stvarno da je (Aljbin) Kurti toliko lud da će u njegovom prisustvu da napravi veće incidente. Cilj je deeskalacija problema“, rekao je Dačić.

Na pitanje kada će biti predstavljene note zemalja koje su povukle priznanje, Dačić je rekao da će sa predsednikom Srbije razgovarati o tome kada je trenutak da se to učini.

„Sačekaćemo aplikaciju Kosova kada je reč o EU. Pridržavali smo se Vašingtonskog sporazuma, ali kandidature za članstvo u SE i EU pokazuju da ga Kosovo ne poštuje“, naveo je Dačić i naglasio da je „ono što je sigurno to da Kosovo u ovom trenutku može da računa na 83 glasa od 193 članice UN“.

Dačić je podsetio da Srbiju ove nedelje očekuje nekoliko veoma važnih poseta od dolaska ministara za Evropu Velike Britanije i Francuske, do posete ministra spoljnih poslova Portugala, dolaze Eksobar, Lajčak i predstavnici Francuske i Nemačke za dijalog.

„Trebalo je da dođe, a najverovatnije će biti odložena poseta savetnika državnog sekretara Blinkena (Derek Šole)“, rekao je Dačić.

Dačić je najavio i da bi u četvrtak Vlada trebalo da usvoji zahtev prema kome bi Srbija tražila „povratak naše vojske i policije na KiM na osnovu Rezolucija 1244“.

„Važno je da se sačuva mir, da Srbija neće biti vinovnik nikakvih incidenata, niti će davati povod za bilo kakvu interevenciju“, rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija poziva na poštovanje svih međunarodnih sporazuma uključujući i Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, a pre svega na to da situacija na KiM ne može da se rešava jednostranim aktima, kao što to Kurti radi, jer policija nema šta da traži na severu bez saglasnosti Srba.

„Tri crvene linije“ 

„Nadamo se da neće doći do situacije da Srbija mora da razmatra druge poteze“, rekao je on i podsetio da Srbija ima tri crvene linije.

Naglasio je da Beograd neće ponovo da razgovara o ZSO, da ne razmišlja niti želi da se prizna nezavisnost Kosova, ni da se dozvoli članstvo u UN, kao ni fizički napadi na Srbe na KiM.

„Nadamo se da do toga neće doći i da smo spremni na razgovore da se mirno rešavaju svi problemi. Glavi izvor problema je Kurti i to bi međunarodna zajednica trebalo ozbiljno da shvati“, rekao je Dačić.

„Kurtijeva koncepcija raspaljuje požare“ 

Govoreći o situaciji na KiM Dačić je ocenio da Kurti smatra da velike tenzije koje postoje na KiM predstavljaju prečicu za rešavanje kosovskog pitanja.

„Očigledno je da je njegova koncepcija da raspaljuje čitav niz malih požara sa željom da se na kraju ili iznudi hitnost u nalaženju nekog rešenja koje bi njemu bilo prihvatljivo ili da se na neki način kupuje vreme, a da se ne razmatra suština tog pitanja“, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, čak i predstavnici Kvinte koji dolaze 17. decembra neće moći da se ne osvrnu na aktuelnu situaciju.

„Neće tu biti tema samo neki papiri ili predlozi nekih dokumenata nego vi morate da rešavate te požare koje on pali, da ih gasite“, rekao je Dačić za TV K1.

Dačić je rekao da Srbiju interesuje šta kaže Analena Berbok jer je ona ministar spoljnih poslova Nemačke, ali da ona mora da bude svesna i da je Angela Merkel podržala ZSO.

„Berbok treba da bude svesna da ne može da se kaže da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, a ne poštuju teritorijalni integritet Srbije. Ona treba da bude svesna da to što priča ima teške posledice“, ocenio je Dačić.

„Velike sile se prave blesave“  

On je rekao da je najveći uzrok problema na Kosovu to što Kurti ne poštuje Briselski sporazum, a da se velike sile „prave blesave“.

„Ako sada Berbok ili neko drugi kaže da ne može da se vrati vojska i policija Srbije na Kosovo i da treba ignorisati Rezoluciju 1244, šta mi onda treba onda da poštujemo? Vašingtonski sporazum da ignorišemo? Ona misli da ništa ne treba da poštujemo osim onoga šta Kurti kaže“, rekao je srpski ministar i istakao da prvo mora da se urazumi Kurti.

Ocenio je da se ni međunarodnoj zajednici ne sviđa ova situacija i da bi hteli da sve prođe u miru.

„Ovde se traže prečice kako da se ovo pitanje reši. Mi ne možemo da dozvolimo da ovi sa Kosova pod izgovorom lažne države zauzmu sever. Sve dok postoje UN mora da važi Rezolucija 1244. Oni bi odavno ukinuli tu rezoluciju da mogu“, rekao je Dačić i dodao da se Zapad poziva samo na one delove Rezolucije 1244 koji mu odgovaraju.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.