12:39, 05.10.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Dačić: Ni nakon 21 godine, nema uslova za održivi povratak 200.000 raseljenih sa KiMU Srbiji, osim izbeglica iz bivše SFRJ, boravi i približno 200.000 interno raseljenih lica sa KiM, za koje se ni nakon 21 godine nisu stekli uslovi za održivi povratak, istakao je  ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na 71. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata UN-a za izbeglice.

dacic-ni-nakon-21-godine-nema-uslova-za-odrzivi-povratak-200000-raseljenih-sa-kim

mfa.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao da je procenat održivog povratka raseljenih na KiM svega 1,9%, što je najniža stopa povratka u svetu.

“Populacija interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije predugo čeka na rešavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja. Podsećamo da se Srbi sa Kosova i Metohije više od dve decenije nalaze van svojih domova, što predstavlja jedno od najdugotrajnijih internih raseljenja u Evropi. Održivi povratak u svoje domove uspelo je da ostvari samo 1,9% njih, što je najmanja stopa povratka u svetu. Interno raseljena lica su danas taoci nerešenih pitanja, njima nije omogućen održivi povratak na Kosovo i Metohiju, kao ni pristup pripadajućim ljudskim pravima. Poražavajuća je činjenica da zaštita njihovih prava nije obezbeđena od strane onih koji su se na to obavezali i kojima je to u mandatu”, naveo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je istakao da je došlo vreme da se preduzmu konkretne mere da se tim ljudima pomogne, te da bi Srbija visoko cenila dodatno angažovanje i podršku međunarodnih partnera na rešavanju problema produženog raseljenja Srba sa KiM, uz uvažavanje naučenih lekcija i ponavljanje dobre prakse.

“Iskustva, kao i modeli i alati koji su razvijeni za rešavanje produžene izbegličke situacije u okviru Regionalnog stambenog programa za izbeglice, mogli bi, uz određene modifikacije, biti primenjeni i u slučaju interno raseljenih lica u Srbiji”, naveo je. 

Prema njegovim rečima, Srbija već pruža podršku interno raseljenim licima sa KiM, provođenjem programa finansiranih iz budžeta Srbije, donatorskim sredstvima i sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

Globalna pandemija izazvana korona virusom podsetila nas je na značaj međunarodne saradnje i solidarnosti, naveo je Dačić, dodajući da posebnu zahvalnost dugujemo UNHCR-u i OEBS-u koji su omogućili stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica.

Ministar je zahvalio svima koji su pomogli realizaciju Zajedničkog regionalnog stambenog programa trajnog zbrinjavanja izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše SFRJ, a koji se sprovodi u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

"Naši zajednički napori doveli su do toga da je u Srbiji posredstvom Regionalnog stambenog programa do danas stambeno zbrinuto 5.143 porodica", rekao je Dačić.

Istakao je da je Regionalni stambeni program primer da se put ka rešenju uvek može pronaći, onda kada za tako nešto postoji volja.

"Veoma su zabrinjavajući poslednji podaci koji nam govore da je u svetu trenutno prisutno 26 miliona izbeglica, 45,7 miliona interno raseljenih lica, kao i 4,2 miliona tražilaca azila. Sa žaljenjem konstatujemo porast broja kako prisilno raseljenih i tako migranata na globalnom nivou. Rešavanje ovih kompleksnih problema predstavlja test naše odgovornosti i posvećenosti principima humanosti i solidarnosti", naveo je Dačić u govoru.


Tagovi: Ivica DačićRaseljena licaKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije