Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Dačić o zahtevu Kosova za SE: Srbiji stavljeno do znanja da nema prava da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, od 46 članica, 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet ...
Image

„Naši su napustili salu kada je završeno glasanje, ne želeći dalje da učestvuju u nekim tiradama. Mi nismo napustili Savet Evrope. Ovo je početak procedure, evo baš me interesuje kada će to biti na dnevnom redu, sigurno neće biti tako brzo. Ali ovo sve govori o tome i postavlja se pitanje – zašto je to moralo hitno. Očigledno je da je to neko obećao Kurtiju, da ga nagradi i eto možda je to i bio uslov da Kurti dođe na dijalog 2. maja. U stvari ovo je dan kojeg će se Savet Evrope stideti“ – kazao je. 

„Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Saveta Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN“, dodao je. 

Zahvalio se svima koji su bili protiv i pokazali da su srpski tradicionalni prijatelji i naveo da pre svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno se zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a danas je glasala protiv.

„Sa druge strane, zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile udržane, pre svega zbog toga smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova. Takođe bih podsetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislte kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo. Kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić.

Kada je reč o Moldaviji, ona je za jedno glasanje za stavljanje članstva Kosova na dnevni red bila protiv, a za sam tekst odluke bila uzdržana. 

Ukrajina je takođe bila uzdržana.

„Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritorijalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Zaista apsolutno neprihvaljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja“, rekao je Dačić.

Dodaje da glasanje ovih zemalja nije bilo odlučujuće, ali ističe da se radi o „principu“.

Crna Gora je takođe među zemljama koje su glasale za stavljanje članstva Kosova na dnevni red, što će, dodao je ministar spoljnih poslova Srbije – „ostaviti određene posledice po naše odnose“. 

„Srbiji je pokrtanjem ove procedure stavljeno do znanja da ona nema prava da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a da mora da brani teritorijalni integritet svake druge neke zemlje. U svakom slučaju pouka i za nas da nikada ne smemo da izgubimo većinu u UN“.

Dačić je naveo da je odluka doneta po hitnom postupku i to na zahtev Albanije, koju su podržale velike zemlje članice Kvinte, a pre svega Nemačka.

Šef diplomatije je primetio da se današnjom podrškom Prištini u SE ruše pravila i procedure koje su, dodaje, i pravni savetnici Saveta Evrope pre desetak godina pisali, a to je da sve odluke moraju da se donose jednoglasno.

Prema njegovim rečima, Srbija je glasala protiv jasno obrazlažući da je ovakva odluka apsolutno neprihvatljiva, a naročita da ta odluka po hitnom postupku usledi u danima kada se svi podsećaju da Priština 10 godina nije ispunila zahteve iz Briselskog sporazuma da formira ZSO. 

„Savet Evrope znači nije zanimalo kršenje Briselskog sporazuma. Ispada da se Priština zbog nečega, kako kaže Nemačka, zbog konstruktivnog prilaza u ovom najnovijem Briselskom i Ohridskom dogovoru, nagrađuje, što je apsolutna laž, jer dogovor podrazumeva da se prvo formira ZSO, pa onda se može razgovarati o svemu ostalom. Razgovori o tome nisu ni započeti. Koji je razlog hitnosti takvog postupka i zbog čega se Priština nagrađuje? Priština se nagrađuje zbog nečega što nije sprovela“, konstatovao je Dačić.

Ocenjuje da odluka šteti dijalogu koji treba da se nastavi za nekoliko dana.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.