13:55 | 23.10.2020 Izvor: Beta, N1

Dačić od UNMIK-a očekuje da nastavi sa sprovođenjem mandataPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd očekuje da misija UNMIK na Kosovu nastavi sa sprovođenjem svog mandata.

dacic-od-unmik-a-ocekuje-da-nastavi-sa-sprovodenjem-mandata

Tanjug / Rade Prelić

On je povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija (UN) naveo da Srbija ostaje "snažno posvećena ciljevima i principima UN" koji su kako je ocenio, danas relevantniji nego ikad.

Navodeći da Jugoslavija, čija je Srbija jedna od naslednica, spada u osnivače Ujedinjenih nacija i jednu od prvih 50 država potpisnica Povelje UN, Dačić je kazao da Beograd pridaje poseban značaj svetskoj organizaciji i u kontekstu očuvanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"U svakoj prilici ističemo da rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja potvrdjuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i dalje ostaje na snazi. Statusno neutralno prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu nastavlja da bude od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode ka trajnom i održivom rešenju za pitanje Kosova i Metohije, te očekujemo da ova misija nastavi sa sprovođenjem svog mandata", naveo je predsednik parlamenta a preneo njegov kabinet. 

Podsetio je da su se svi potpisnici Povelje UN obavezali na poštovanje osnovnih principa kao što su suverena jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odricanja od upotrebe sile i mirno rešavanja sporova.

"Aktuelna pandemija kovid-19 je pokazala da nijedna država nije izolovano 'ostrvo' i da, bez obzira na stepen razvoja i postojeće kapacitete, ne može samostalno da se izbori sa složenim posledicama ove krize. Uloga UN i njenih specijalizovanih agencija upravo je u povezivanju i usmeravanju zajedničkih napora ka savladavanju izazova sa kojima smo suočeni. Zato je potreban kontinuiran rad na prilagođavanju i jačanju efikasnosti UN sistema, kako bi bio spreman za aktuelne i neke buduće izazove", dodao je Dačić.

Povelja UN potpisana je 26. juna 1945. u San Francisku, a stupila je na snagu 24. oktobra 1945.
Tagovi: Ivica DačićUNMIKKosovoSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije