Dačić: Sutra bez razgovora o članstvu Kosova u SE, posle formiranja ZSO o drugim temama

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da na sutrašnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope neće biti razgovora o članstvu Kosova u toj organizaciji. 
Image

Šef srpske diplomatije prethodno je najavio da neće biti u Strazburu zbog mogućnosti razgovora o članstvu Kosova u SE. Ipak, otputovao je i potvrdio da na sutrašnjem sastanku neće biti razgovora o ovoj temi. 

„Juče smo imali jednu situaciju da nismo znali da li će to biti na dnevnom redu. Ovde postoji Komitet ministara Saveta Evrope, to su šefovi misija članica SE, i oni se sastaju svake nedelje. Međutim, za sutrašnji sastanak nije predviđena ta tačka dnevnog reda i to je bio razlog zašto sam došao, jer svakako ne bih došao, a da se sutra dan nalazi na sednici Komiteta ministara. Kada će se to naći i da li će se naći, to je u ovom trenutku neizvesno. Postoje zemlje predvođene Nemačkom koje smatraju da to treba hitno da bude urađeno“ – kazao je Dačić.  

Ocenjuje i da se radi o „velikom aktu licemerja i bezobrazluka“ prema Srbiji da se razmatra članstvo Kosova u SE kada se beleži 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da prištinska strana, kako je ocenio, ništa nije sprovela. 

„Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom“, rekao je.

Kazao je i da kosovska strana računa na to da ima većinu za članstvo u SE. 

„Ako biste gledali broj zemalja koje su priznale Kosovo, oni imaju tu većinu, međutim, veliki broj zemalja koje su priznale Kosovo smatraju da nije momenat da se o tome razgovara. Ono što je izvesno je da to ne može biti na sutrašnjoj sednici, jer nije u dnevom redu i nije pripremljen materijal za tu tačku“, naveo je Dačić. 

Ipak, dodaje da je moguće da neko traži dodatnu sednicu tim povodom, nekog drugog dana.

„U svakom slučaju pritisak je veliki“ – naveo je. 

Osvrnuo se i na viznu liberalizaciju za Kosovo, pošto su poslanici Evropskog parlamenta podržali ukidanje viznog režima.

Šef srpske diplomatije ocenio je da se radi o „sramotnom vidu isticanja poruke da Kosovo u stvari ne mora ništa da sprovede“.

„To je veoma loša odluka i poruka za čitav pregovarački proces i proces normalizacije, a naročito kada pričate o ZSO gde mi nismo još uvek načisto da li oni hoće ili neće da formiraju“ – dodao je. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.