Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Dačić: Vizna liberalizacija kao nagrada za Kosovo, iako nije ispunilo obaveze

Povodom deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da “danas kao da doživljavamo kolektivnu amneziju nekih zapadnih zemalja”, jer je ...
Image

Dačić je za TV Prva kazao da “Srbija nije u načelu protiv vizne liberalizacije za Kosovo, ali da je odabran trenutak kada izgleda kao nagrada za nešto”.

„Kosovo svoje obaveze nije ispunilo, od kojih je prva osnivanje Zajednice srpskih opština“, naglasio je on.

Na pitanje da li je za Beograd bilo korisno to što učestvuje u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije, Dačić je potvrdno odgovorio.

„Ako možemo da podvučemo crtu, bilo je korisno za Srbiju da učestvuje u dijalogu. Ne želimo da pričamo o statusu Kosova, cela ta priča je statusno neutralna“, rekao je Dačić.

Istakao je da Zajednica srpskih opština treba da predstavlja “oblik nekog samoorganizovanja Srba na Kosovu i bila bi prva autentična organizacija”, jer su do sada “bili prisutni samo organi Srbije na Kosovu”.

Preregistracija automobila i ostali potezi prištinske administracije, koji su doveli do toga da Srbi na severu napuste kosovske institucije, prema Dačićevim rečima predstavljaju “čist hir i želju da se izazovu nemiri”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.