12:46, 16.11.2019Izvor: Koha

D'Addario: Odnos Kosova i Srbije potencijalna pretnja bezbednosti i stabilnostiBezbednosna situacija na Kosovu je mirna i stabilna, ali političke okolnosti i nerešena pitanja u regionu, posebno odnos Kosova i Srbije, ostaju faktor koji se stalno doživljava kao potencijalna pretnja bezbednosti i stabilnosti, ocenjuje odlazeći komandant Kfora italijanski general-major Lorenzo D'Addario.

daddario-odnos-kosova-i-srbije-potencijalna-pretnja-bezbednosti-i-stabilnosti

Radio Kontakt Plus

Iz tog razloga, misija NATO na Kosovu, Kfor, u svom mandatu stvara i okolnosti koje će omogućiti politički proces između Kosova i Srbije, dijalog, kojim bi trebalo da se okonča otvoreno pitanje odnosa između dve zemlje, kaže general D'Addario u intervjuu za Kohu.

„Dijalog između Kosova i Srbije je vrlo važan deo, jer bi otključao mnoge situacije i osigurao da Kosovo može dobiti sve prednosti  od toga da se ponudi kao član međunarodne zajednice. To je savršena situacija koja, po mom mišljenju, sa sobom donosi još nekoliko stvari. Znam da je briga većine ljudi direktno povezana sa ekonomijom i drugim pitanjima, ali kao član međunarodne zajednice, vidim da se stvari uglavnom odnose na bezbednost, da nedostatak političkog rešenja nesumnjivo utiče na ekonomske faktore", rekao je D'Addario.

General D'Addario je na čelu Kfora od novembra prošle godine, a u utorak, 19.novembra, ovu dužnost od njega će preuzeti  24. komandant misije NATO na Kosovu, general – major Mikele Risi (Michele Risi). 


Tagovi: KFOR

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije