12:12, 16.09.2020Izvor: RTV Kim

Dame izviždale Hotija i zasule ga papirimaKosovski premijer Avdulah Hoti koji učestvuje na okruglom stolu "Platforme civilnog društva za dijalog" u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta u hotelu "Emerald" kraj Prištine, izviždan je pred obraćanje učesnicima od grupe žena koje su bacale papire zbog povećane stope nasilja i ubistava 17 žena od početka godine na Kosovu.

dame-izvizdale-hotija-i-zasule-ga-papirima

Foto: RTV Kim

Dame su zahtevale da se o problemu nasilja nad ženama govori i upitale zašto je dijalog sa Srbijom važniji od nasilja nad njima.

Kosovski premijer im je odgovorio da nisu u pravu i da se njegova vlada bavi tim problemima, "a da današnji skup nije ni vreme ni mesto za ovakvu reakciju".

Na konferenciji koju organizuje KDI govori se o dijalogu i nedavnom potpisivanju pisama o namerama u Vašingtonu.

"Teritorijalni integritet Kosova nije tema o kojoj se rraspravlja. Sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova. Mi smo definisali ciljeve procesa, a sporazum treba da rezultira uzajamnim priznanjem", rekao je Hoti i dodao da Asocijacija/Zajednica (srpskih opština) neće imati izvršna ovlašćenja.

"Sva pitanja moraju biti definisana tako da to predviđa uzajamno priznaje. Nema tehničkog dijaloga", naveo je Hoti i istakao da u proteklih devet godina ti tehnički sporazumi nisu realizovani, te da se bez uzajamnog priznanja "ne mogu adresirati druga pitanja", poput ekonomije, ratne odštete i ostalog.

Avdulah Hoti je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da je Izrael već priznao Kosovo.

"Priznanje od strane Izraela je usledilo 20 minuta od početka sastanka u Vašingtonu. Svako priznanje Kosova je važno", rekao je Hoti i dodao da će sutra izvestiti poslanike Skupštine Kosova o sporazumu u Vašingtonu i razgovorima koji su potom usledili u Briselu.

On je naveo i da je Kosovu potreban politički konsenzus za realizaciju potpisanog u Vašingtonu.


Tagovi: SADDijalogAvdulah HotiNasilje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije