Dan Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Zvečanu: Obrazovanje i vaspitanje dece temelj naše budućnosti

Prigodnom svečanošću, u Domu kulture “Trepča”, obeležen je Dan Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Zvečanu. Događaj je ujedno bio humanitarnog karaktera.
Image

Mladost je večeras oživela prošlost – od srednjeg veka, pa do Njegoša, Karađorđa, Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića…

Vredni učenici i njihovi nastavnici potrudili su se da kroz svojevrsnu priredbu pod sloganom “U čast obrazovanju”, a koju su upotpunili polaznici Prizrenske bogoslovije i guslar Jovan Knežević, hronološki ožive one velikane koji su i te kako doprineli da danas budemo ono što jesmo.

U Domu kulture “Trepča”, gde se tražilo mesto više, večeras se pevalo, recitovalo, glumilo i veselilo.

Pozdravljajući prisutne, direktorka škole, Slađana Fićović, navela je da je u ovoj obrazovnoj ustanovi veliki broj učenika sticao znanje, koji su se kasnije u svojim profesijama isticali i postizali najbolje rezultate. A sve to zahvaljujući učiteljima koji su im svoje umeće nesebično prenosili. 

„Pred nama su izazovi koje ne kreiramo mi, ali pred nama je konstantna borba na polju obrazovanja i vaspitanja mladih, a mladi su naša snaga, naša nada. Zato je naša odgovornost velika. Prošlost nam je plemenita, a budućnost od nas očekuje mnogo“, istakla je Fićović ujedno izrazivši nadu da će i ove godine ova škola biti mesto gde se takmiče znanje, posvećenost, ljubav i iskustvo.

Među prisutnima večeras je bio i zamenik rektora Prizrenske bogoslovije, jeromonah profesor Isidor Jagodić, koji je nastavnicima poručio da slede put Svetoga Save, velikog prosvetitelja.

„Raditi na vaspitanju i obrazovanju dece danas nije nimalo lak posao i toga su svesni oni koji se time bave, ali to nije bilo nikada tako jednostavno. Koliko god je to lep i plemenit posao, u isto vreme je još više i odgovoran, jer je obrazovanje i vaspitanje dece temelj naše budućnosti i onoga ko ćemo biti sutra. Zato bih pre svega rekao nastavnicima da onda kada im se desi da ih možda teskoba sa kojom se suočavaju u radu ili problemi koji mogu biti izazvani raznim vrstama okolnosti da ne klonu nikada, nego da uvek imaju pred sobom ideju da su upravo oni nastavljači dela prvoga i velikoga prosvetitelja Svetitelja Save, a zatim i velikog broja onih koji su sebe utkali u to da smo mi danas ovde, da smo narod koji zna i ume da bude i čestit i pošten i hrabar, uporan, pa čak i tvrdoglav kad zatreba.“

Sa druge strane, učenicima savetuje da ono što uče i slušaju ne bude vezano za situaciju koja se naziva čas, već da se trude da upijaju i uče pre svega o životu i za život.

„Trudite se pre svega da budete pošteni, dobri, čestiti, a uz to još ako možete da budete i odlični đaci, to je izuzetno dobro. Trudite se da budete dostojni učenici Svetoga Save, zato što je on postavio temelje na kojima su svi kasnije radili. I ako budete izgradili dobre temelje, ako budete dobro znali ko ste i šta treba činiti, lako ćete moći i da uđete u one momente kada treba nešto ispravljati, kao što je to činio i Vuk Stefanović Karadžić. Ako budete utemeljeni, onda ćete moći i druge da ispravljate. Zato, trudite se podjednako i vi sa svojim nastavnicima da budete oni koji grade bolje sutra. Da i jedni i drugi budete na korist našega naroda i da budete ponos svoje otadžbine“, poručio je jeromonah Isidor.

U sklopu svečanosti dodeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama, među kojima su predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, načelnik Školske uprave za KiM Ivan Zaporožac, gradonačelnik Zvečana u ostavci Dragiša Milović, načelnica Odeljenja školske uprave opštine Zvečan Ljiljana Aksentijević, kao i Prizrenska bogoslovija.

Događaj je ujedno bio humanitarnog karaktera, a sav novčani prihod biće usmeren za lečenje male Sofije Karadžić iz Parteša koja boluje od leukemije. 

Za transplantaciju koštane srži, lečenje, kontrole, kao i putne i troškove smeštaja potrebno je 24.561.600,00 dinara.

Sofiji možete pomoći slanjem SMS poruke 1368 NA 3030. Cena jedne poruke je 200 dinara. Takođe, moguće su direktne uplate na račune:

Dinarski račun: 160-6000001468245-84
Devizni račun: 160-6000001468413-65
IBAN: RS35160600000146841365
SWIFT / BIC: DBDBRSBG
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.