Dan pobede nad fašizmom

Kapitulacijom nacističke Nemačke, 9. maja 1945. godine, okončan je Drugi svetski rat.
Image

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu, nešto iza ponoći, potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.

U Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja definitivni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu „Misuri“ u Tokijskom zalivu, Japan potpisao kapitulaciju posle bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.

Dan Evrope

Danas se obeležava i Dan Evrope, jer je 9. maja 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka, u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju saradnje, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Evropska komisija za ugalj i čelik osnovana je 1951. godine. Ona je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, a potom 1991. godine u Mastrihtu transformisana u Evropsku uniju.

Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana – 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.