20:48, 09.05.2020Izvor: Beta, N1, TASS

Dan pobede uz spektakl na nebu iznad MoskveOve godine na Dan pobede u Rusiji nije bilo tradicionalne vojne parade zbog epidemije korona virusa. Međutim, nije izostao spektakl na nebu, pošto su vojni avioni nadletali gradove u Rusiji.

dan-pobede-uz-spektakl-na-nebu-iznad-moskve-i-besmrtni-puk-onlajn

twitter.com/KremlinRussia_E

Oko tri miliona Rusa, među kojima i predsednik Vladimir Putin, učestvovalo je u akciji "Besmrtni puk - onlajn", umesto tradicionalne šetnje povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Prikazani su helikopteri i avioni iz najnovije flote ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Rusija, za razliku od ostatka Evrope, Dan pobede obeležava 9. maja.

Foto: twitter.com/KremlinRussia_E

Predsednik Vladimir Putin položio je cveće na Grob neznanog junaka unutar zidina Kremlja i održao tradicionalni govor.

Čestitao je Dan pobede svim građanima i istakao da je to najvažniji i najsvečaniji praznik koji ima duhovno i suštinsko značenje.

"Naši veterani borili su se za život, a protiv smrti. Uvek ćemo gledati u njihovo jedinstvo i njihovu snagu. Ujedinjuje nas sećanje, nada, i težnja, ka odgovornosti za sadašnjost i budućnost. Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi, kad smo ujedinjeni", rekao je Putin.

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Kako prenosi agencija TASS, Putin se, tokom "Besmrtnog puka - onlajn" nalazio u svom kabinetu u Kremlju, a uz sebe je držao slike svojih roditelja.

Putinov otac Vladimir prijavio se 1941. u vojsku kao dobrovoljac, učestvovao u odbrani Lenjingrada i bio teško ranjen. Majka Marija je takođe preživela opsadu Lenjingrada tokom rata.

Oboje su dobitnici ordenja SSSR.

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik se obratio "onima koji svake godine slušaju zov srca i učestvuju u šetnji 'Besmrtnog puka', s fotografijama svojih rođaka - učesnika Velikog otadžbinskog rata".

"Bilo da idemo zajedno u liniji ili ostajemo kod kuće, kao danas, naši heroji su uvek u našim srcima. I tako će biti zauvek, oni će zauvek biti s nama. A mi ćemo i dalje prolaziti Crvenim trgom, odajući počast našim herojima", rekao je Putin.

On je ranije rekao da će i "Besmrtni puk" i parada povodom Dana pobede biti održani kada prođe opasnost od korona virusa. 


Tagovi: Rusija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije