12:23, 18.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Dan sećanja na žrtve nasilja - “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više”Danas se obeležava Nacionalni Dan sećanja na žrtve nasilja. Koordinacioni mehanizam za borbu protiv nasilja u porodici u Severnoj Mitrovici, apelovao je tim povodom na žene da prijave nasilje i ne dozvole da postanu crna statistika.

dan-secanja-na-zrtve-nasilja-nijedna-zena-manje-nijedna-mrtva-vise

Foto: Autonomni ženski centar

Ove godine Dan sećanja na žrtve nasilja obeležava se pod sloganom “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više”.

Koordinatorka mehanizma za borbu protiv nasilja u porodici u Severnoj Mitrovici, Olivera Milošević, podseća da se ovaj dan obeležava od 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Miloševićeva ističe da žene uglavnom ubijaju njihovi partneri ili bivši partneri vatrenim oružjem, nožem ili davljanjem.

"Najopasnije mesto za ženu je njen dom u kome živi", navodi ona.

U saradnji sa predstavnicima lokalne samouprave, Miloševićeva apeluje na sve žene da prijave nasilje i ne dozvole da postanu crna statistika

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije.

Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije