07:00, 06.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus, Agencije

Danas je Badnji danSrpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pred najradosniji hrišćanski praznik Božić, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

danas-je-badnji-dan-2

Radio Kontakt Plus (arhiva)

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara (25. decembra po julijanskom kalendaru), Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna.

Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Rođenje Sina Božjeg obavezuje nas da svuda oko sebe gradimo mir, poručuje se u Božićnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na temelju ljubavi Hristove, koja nas je danas obasjala, pozvani smo da i mi takvu ljubav imamo prema svima. 

“Ozareni tom ljubavlju, i ovog Božića smo zajedno sa našom braćom i sestrama na Кosovu i Metohiji, u kolevci našeg naroda. Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi. Zato se molimo Gospodu da njima i nama podari snage, upućujući im reči ohrabrenja koje je Hristos uputio Svojim učenicima: ‘Ne boj se, malo stado!’”, poručuje se u poslanici.

Povodom božićnih praznika, u hramovima u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice, biće služena liturgija.

Danas, na Badnji dan, praznična liturgija u hramu Sv. Dimitrija služi se od 8h.

Večernje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka najavljeno je za 16h.

Na Božić, 7. januara, jutarnja liturgija će početi u 6h.

U hramu Svetog Save u južnom delu grada, liturgija se danas služi takođe od 8h, a odmah potom sledi paljenje badnjaka.
Na Božić, kao i drugog i trećeg dana praznika, liturgija će počinjati u 8h.

Povodom obeležavanja Badnjeg dana i Božića po julijanskom kalendaru, pojedine ustanove i javna preduzeća u Kosovskoj Mitrovici, kao i trgovinski objekti, organizovali su svoj rad u neznatno izmenjenom režimu kroz dežurstva i skraćeno radno vreme.

Kosovska policija apeluje na građane da se i tokom božićnih praznika pridržavaju svih epidemioloških mera, koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Petar Petković, boraviće na Kosovu tokom božićnih praznika.

On će danas uručiti ključeve stanarima za 12 novoizgrađenih stanova u zgradi u ulici Кolašinska bb i za 24 novoizgrađena stana u dve zgrade, u ulici Luja Braja u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Potom će u 16 sati, u porti Crkve Svetog Dimitrija u Кosovskoj Mitrovici, prisustvovati paljenju badnjaka.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vernici koji poštuju Julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Sve ostale hrišćanske crkve, među kojima i neke pravoslavne, Božić su proslavile pre 13 dana, poštujući novo računanje vremena i Gregorijanski kalendar.


Tagovi: MitrovicaPetar PetkovićBožić Badnji dan

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije