08:19, 24.05.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Danas je Ramazanski bajramRamazanski bajram, jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru. Zbog pandemije Covid-19, ove godine na Kosovu neće biti obeležavanja praznika u džamijama, koje će biti zatvorene do 1.juna. Povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama, čestitke islamskim vernicima uputili su srpski, kosovski i međunarodni visoki i lokalni zvaničnici.

danas-je-ramazanski-bajram

Radio Kontakt Plus

Praznik počinje posebnim bajram – namazom uglavnom u centralnim džamijama u većim gradovima. 

Na bajramsko jutro običaj je da svi članovi porodice rano ustanu i pripreme se za odlazak u džamiju. 

Poseban verski prilog, koji se zove zekat al-fitr (vitre), ovom prilikom se daruje. On se sastoji od određene mere žita za svakog člana domaćinstva ponaosob. 

Proslava Ramazanskog bajrama obično traje tri dana.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lepo oblačenje, poseta rodbini i prijateljima, usmeno ili pismeno čestitanje.

Prvi dan Ramazanskog bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, te se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Ramazanskom bajramu prethodi  tridesetodnevni post, tokom kojeg su se vernici uzdržavali od hrane i pića od zore do zalaska sunca, loših misli i dela.

Ramazan je deveti mesec lunarnog, muslimanskog kalendara, koji se računa prema mesecu, a ne prema suncu. 

To znači da svake godine post počinje 10 ili 11 dana ranije, pa se samim tim i datum obeležavanja Ramazanskog bajrama pomera za isto vreme.

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

Povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama, čestitke islamskim vernicima uputili su srpski, kosovski i međunarodni visoki i lokalni zvaničnici, među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski predsednik Hašim Tači i ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je Ramazanski bajram islamskim vernicima zahvalivši im na nesebičnoj pomoći tokom nevolje koja je zadesila i Srbiju, i što nisu zaboravili potrebe onih koji su bolesni i onih koji nemaju, čime su, kako je rekao, na pravi način ponovo pokazali šta je prava srž Ramazanskog posta i Islama kao religije.

"Uz najiskrenije želje za dobro zdravlje, sreću i blagostanje vama i vašim porodicama, još jednom vam čestitam blagosloven Ramazanski bajram i da ga uvek slavite u miru i radosti u našoj zajedničkoj otadžbini, u našoj prelepoj Srbiji! Bajram šerif mubarek olsun", navedeno je u čestitki predsednika Vučića. 

Putem Fejsbuka, kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je islamskim vernicima praznik, poželevši im 
mir, blagostanje i solidarnost, posebno u vremenu pandemije korona virusa.

"Ovaj mesec bio je drugačiji zbog pandemije, ali je učvrstio veru, strpljenje i fizičku i duhovnu disciplinu svakog vernika. U isto vreme želim vernicima, povodom Ramazanskog bajrama, zajedničku radost, velikodušnost i međuljudsku ljubav", napisao je Tači u svojoj čestitki.

On je posebno apelovao na vernike da izbegavaju tradicionalne posete tokom praznika, jer je, kako je istakao, za prevazilaženje trenutne situacije potrebna disciplina. 

Video porukom na Fejsbuku, praznik muslimanskim vernicima čestitao je i kosovski premijer u tehničkoj vladi, Aljbin Kurti.

Američki ambassador na Kosovu Filip Kosnet, na svom tviter nalogu, zajedno sa suprugom Alison poželeo je svim muslimanskim vernicima na Kosovu i širom sveta srećan i blagoslovljen Bajram.

Čestitku povodom Ramazanskog bajrama uputio je i ambasador Velike Britanije na Kosovu, Nikolas Abot.

Predsednica kosovske Skupštine, Vjosa Osmani, poželela je putem Tvitera blagoslovljen i radostan Bajram svim vernicima islamske veroispovesti.

“Nadam se da je ovaj mesec žrtvovanja bio koristan za naše ljude muslimanske vere na Kosovu i za sve muslimane širom sveta”, napisala je Osmani.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, direktor Marko Đurić, čestitao je vernicima Ramazanski bajram istakavši da “uzvišeni praznični dani donose duhovne poruke da su pravda, razumevanje, ljubav i zajedništvo, tradicionalne i neprolazne vrednosti, utkane u same osnove Islama”. 

“Na taj način doprinećemo i afirmaciji međuverskog i međunacionalnog sklada, a razlike među nama, koje ćemo čuvati i negovati kao najdragocenije bogatstvo, učiniće naše društvo i našu državu uspešnijom, bogatijom i boljom”, naveo je, između ostalog, Đurić u čestitki.

Foto: Hrankovic.eu

Svim pripadnicima islamske veroispovesti, kao i predsedniku Islamske zajednice Kosova, Naimu Ternavi, najiskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama, uputio je Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

“Slaveći kraj svetog meseca Ramazana, meseca posta, molitve i dobročinstva, želim da zajedničke vrednosti osvetle put mira, pokajanja i praštanja, i omoguće izgradnju bolje budućnosti za sve zajednice”, stoji u čestitiki ministra Jevtića.

I Ministar za Regionalni razvoj u kosovskoj vladi, Ivan Milojević, uputio je svim pripadnicima islamske veroispovesti čestitke povodom Ramazanskog bajrama uz želju da ovaj veliki praznik provedu u miru, ispunjeni radošću i ljubavlju u krugu svojih voljenih. 

“Želim da zajedno gradimo zajednicu i društvo oslobođeni predrasuda, zajednicu koja poštuje i raduje se različitostima, jer je poznavanje i poštovanje različitosti ono što nas oplemenjuje i čini nas snažnim", naveo je Milojević u čestitki objavljenoj na Fejsbuku.

U ime opštine Severna Mitrovica,i u svoje lično ime, svim sugrađanima islamske veroispovesti čestitke povodom Ramazanskog bajrama, uputio je gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić. 

“Neka nas ovaj praznik podseti da samo zajedno možemo naći razumevanje i mudrost, i da pre svega budemo tolerantni u rešavanju izazova koji su pred svima nama.  Želim da ovaj praznik proslavite u duhu običaja, u miru i dobrom raspoloženju”, napisao je Rakić.

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, čestitala je Ramazanski bajram svim građanima muslimanske veroispovesti, sa željom da veliki praznik svima donese mir, jedinstvo, sreću, poštovanje i razumevanje.

”Čestitam vam ovaj najveseliji praznik islamskih vernika, uz iskrene želje za mir, dobro zdravlje,ličnu i porodičnu sreću. Svim vernicima islamske vere, želim da dane velikog praznika Ramazanskog bajrama provedu u krugu porodice i dobrom raspoloženju, a da dani koji dolaze budu ispunjeni razumevanjem, poštovanjem i tolerancijom”, navodi se u čestitki Adrijane Hodžić.

Povodom Ramazanskog bajrama, svim vernicima islamske zajednice čestitke je uputila Građanska inicijativa SDP.
 
“Želimo da svaki pojedinac i porodica Bajram dočeka i provede u zadovoljstvu i miru sa svojim komšijama i svim ljudima dobre volje.Ramazanski bajram je prilika da pokažemo solidarnost, razumevanje i uzajamno poštovanje u cilju opšteg napretka svih građana“, navedeno je u čestitki GI SDP.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, takođe je uputio čestitke svim vernicima islamske veroispovesti sa željom da praznik provedu u miru i porodičnom blagostanju.

“U vremenima kada se suočavamo sa mnogim iskušenjima međuverska tolerancija, razumevanje i praštanje podvig su za sve vere i nacije. Opština Gračanica je dom svih građana i nastavićemo kao i do sada da uvažavamo različitosti i pomognemo svakoj našoj porodici. Proslavite praznik u miru, okruženi svojom porodicom”, naveo je Popović u čestitki.

Misija OEBS-a na Kosovu, povodom Bajrama, uputila je čestitke svim muslimanskim vernicima na Kosovu.

"Proteklih 30 dana bili su ispunjeni žrtvom, samilošću i solidarnošću širom sveta i na Kosovu. Zadržimo ove vrednosti u nama svakog dana", navedeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove organizacije.

Čestitke je uputila i Kancelarija EU na Kosovu.

"Sloboda veroispovesti i mogućnost upražnjavanja vere je suština evropskih vrednosti koje EU nepokolebljivo podržava, kao i sve ljude, bez obzira na njihovu veroispovest ili uverenja", navedeno je na Tviteru.

Foto: Pixabay

Ove godine bez tradicionalne proslave u džamijama

Ministarstvo zdravlja Kosova obavestilo je građane da neće biti proslave i obeležavanja Bajrama u džamijama, i apeluje na građanstvo da se uzdrži od tradicionalnih porodičnih poseta.

Kako je ranije saopšteno iz ovog ministarstva, džamije neće raditi do 1.juna zbog opasnosti od širenja korona virusa među vernicima.

Iz Ministarstva navode da neće biti dodatnih mera, od onih koje su na snazi, tj. da će se kretanje građana zasnivati  na broju ličnih karata.


Tagovi: Praznik

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije