07:55, 27.01.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Danas je Sveti SavaSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. 

danas-je-sveti-sava

Foto: SPC

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti. Od polovine 19. veka Savindan se slavi kao školska slava. Sveti Sava je slavljen i kao zaštitnik zanata. 

Savindan se u školama obeležava radno, ali bez nastave, uz akademije i svečane priredbe, odlazak u crkvu, a posvećen je sećanju na velikog srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, prvog srpskog arhiepiskopa, zakonopisca. 

U svim pravoslavnim hramovima na Kosovu služi se sveta liturgija u čast Svetog Save, a u školama učenici prigodnim svečanostima obeležavaju školsku slavu. 

U južnom delu Kosovske Mitrovice, u istoimenom hramu sveta arhijerejska liturgija počinje u 8 sati. U severnom delu grada od 10 časova u OŠ “Sveti Sava“ sa nastavnicima i učenicima, sveštenstvo crkvene opštine Kosovska Mitrovica preseći će slavski kolač.

Obeležavanje Savindana počelo je juče Svetosavskom akademijom u Mitrovačkom dvoru.

Nakon akademije održan je Svetosavski bal.

Rakić i Spirić školarcima čestitali slavu

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić povodom školske slave – Svetog Save, u ime Srpske liste, opštine Severna Mitrovica i u svoje lično ime, uputio je čestitke učenicima i prosvetnim radnicima na teritoriji ove opštine.

"Danas se podsećamo na život i misiju najvećeg srpskog prosvetitelja, Rastka Nemanjića, na njegova velika dela kojima je utemeljena srpska država, tradicija, pravoslavna vera i kultura. Neka nas njegova dela podsećaju da nastavimo sa ulaganjem u mlade i njihovu budućnost, jer je to jedini pravi put ka izgradnji prosperitetnijeg društva", poručio je Rakić. 

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić u svojoj čestitki osvrnuo se na to što se mladi ljudi okreću sve više zdravim životnim navikama i što se kod njih rađa želja za tamičenjima i uspesima. 

On je posebno pohvalio Jovana Denovića, koji je, na atletskom mitingu u Beogradu , na državnom prvenstvu osvojio prvo mesto u trci na 800 m i to rezultatom 2,00, čime je stekao pravo da kao reprezentativac u kategoriji stariji junior učestvuje na Balkanskom prvenstvu u Izmiru.

"Ništa manje zapažen nije ni Saša Miljković , koji je na 3000 m oborio svoj lični rekord", istaknuto je u čestitki.

Privremeni opštinski organ poželeo im je puno uspeha u daljim takmičenjima, novih medalja i novih znanja.
 

 


Tagovi: SPC

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije