Danas je Veliki petak

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji ...
Image

Na Veliki petak, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima.

Od Velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Običaj farbanja jaja datira iz 12. veka, a na našem podneblju ga je, najverovatnije uvela crkva, u 16. veku.

Da su se jaja ukrašavala u tom periodu, potvrđuju i turski izvori koji beleže obavezu, da se spahiji, povodom hrišćanskog Vaskrsa, donese na dar tri, pet ili deset uskršnjih jaja.

Veliki petak je dan žalosti, ali i uvod i priprema za najveći i najradosniji praznik – Vaskrs.

U nekim krajevima se zato danas pali vatra da bi sve zlo izgorelo, a i post na vodi nosi pročišćenje kako bi duša i telo bili dostojni žrve Hristove, čije se toliko stradanje, samo vaskrsenjem moglo nagraditi.

Na Veliki petak važno je izneti plaštanicu, odnosno platno na kome je izobraždeno skidanje gospoda Isusa Hrista sa krsta i njegovo polaganje u grob.

Raspored bogosluženja u hramu Svetog Dimitrija

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, tokom vaskršnjih praznika, liturgija će se vršiti prema sledećem rasporedu:

– Danas u 8.00 biće služeni Carski časovi, za 14.00 časova je predviđeno iznošenje plaštanice, a potom od 18.00 služiće se Jutrenje Velike subote sa Statijama.

– Na Veliku subotu liturgija počinje takođe u 8.00 časova.

– Vaskršnje jutrenje služiće se sa subote na nedelju od ponoći.

– Potom će u nedelju, na Vaskrs, od 8.00 sati biti služena Vaskršnja liturgija, a od 17.00 Pashalno večernje.

– Za Vaskršnji ponedeljak i utorak Sveta liturgija Jovana Zlatoustog služiće se u 8.00 sati, a od 17.00 časova večernje bogosluženje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.