08:31, 28.06.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Danas je VidovdanSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan. Centralna liturgija biće služena na otvorenom u porti manastira Gračanica od 9 časova, dok će u 13 časova biti održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu. Ove godine, Episkop Teodosije po savetu lekara ostaje do daljnjeg u samoizolaciji i nije u mogućnosti da učestvuje u proslavi Vidovdana.

danas-je-vidovdan-3

Radio Kontakt Plus

Vidovdan je nepokretni verski praznik koji se praznuje 28. juna i jedan od najvećih srpskih praznika.

Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar vojski srpskih i bosanskih velikaša protiv vojske turskog cara na Kosovu polju je trebao da se desi na dan kada treba da se vidi ko je vera, a ko nevera. Po tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom.

Kneza Lazara Srbi ne pamte samo po hrabrosti u bici na Kosovu, veći i po zadužbinarstvu jer je za života izgradio mnoge manastire i crkve.

Knez Lazar Hrebeljanović, rodom iz Prilepca kod Novog Brda, bio je jedan od plemića cara Dušana.

Posle smrti Dušanovog sina, cara Stefana Uroša, patrijarh Jefrem krunisao ga je za srpskog cara.

Vladao je od 1371. do 1389. godine i proglasio se za "gospodara svih Srba", iako je bio samo jedan od ravnopravnih i sukobljenih velikaša.

Posle Kosovskog boja telo cara Lazara sahranjeno je u Prištini a potom preneto u njegovu zadužbinu - manastir Ravanicu kod Ćuprije.

Kada je počela seoba Srba, narod je sa sobom nosio i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. 

Za vreme Drugog svetskog rata 1942. godine telo mu je preneto u Beograd, odakle je 1988. godine premešteno ponovo na Kosovo u manastir Gračanicu. 

Odatle je 1989. godine preneto u Lazarevu zadužbinu manastir Ravanicu kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Po crkvenom kalendaru na ovaj dan slave se sveti: Vid, Modest i Kriskentije, svi rođeni na Siciliji, proslavljeni kao borci nove vere, čudotvorci i iscelitelji. 

Vidu se pripisuju čudotvorne moći da leči vid. Njegove mošti se čuvaju u Pragu. 

Sa druge strane, ovaj praznik je nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog. 

Po drugom verovanju, poštovanje prema Svetom Vidu doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. 

Po trećoj interpretaciji, najverovatnijoj, u pitanju je ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada.

Obeležavanje Vidovdana uz posebne mere u Gračanici i na Gazimestanu

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je ranije da će ove godine Vidovdan biti obeležen uz posebne zaštitne i mere opreza, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Centralna liturgija biće služena na otvorenom u porti manastira Gračanica od 9 časova, dok će u 13 časova biti održan parastos srpskim junacima na Gazimestanu, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Predstavnici policije i institucija na Kosovu preneli su Eparhiji raško-prizrenskoj da je neophodno da se na liturgiji i parastosu svi vernici pridržavaju propisanih sanitarnih mera.

“Svi prisutni treba da nose maske i rukavice i da održavaju distancu, tako da u porti i oko spomenika na Gazimestanu razmak između vernika bude najmanje metar i po”, precizira se u saopštenju.

Upućen je apel vernicima da izbegavaju stvaranje gužve i okupljanje u većem broju na jednom mestu, ali i da izbegavaju transparente i političke simbole i zastave.

Osobe koje imaju simptome korona virusa ili su hronični bolesnici trebalo bi da izbegnu dolazak na proslavu Vidovdana.

Kako je navedeno sveštenici i službenici Eparhije raško-prizrenske vodiće računa da se ove mere poštuju.

Vladika Teodosije u samoizolaciji i neće učestvovati u proslavi Vidovdana

Budući da je Episkop raško-prizrenski Teodosije prethodnih dana bio u neposrednoj blizini osobe koja je nedavno testirana kao pozitivna na koronavirus, nakon testiranja, preporučeno mu je od strane lekara da do rezultata testa ostane u samoizolaciji, objavljeno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

“Episkop Teodosije za sada nema nikakvih simptoma i dobro se oseća”, navedeno je u saopštenju.


 


Tagovi: SPCGračanicaKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije