15:44, 01.03.2020Izvor: TV Most

Danas su Bele poklade, dan za praštanje i veseljeSrpska pravoslavna crkva  danas obeležava Bele poklade. Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez greha. Svako ko se zamerio nekome, išao je da traži oproštaj i uvek ga je dobijao. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

danas-su-bele-poklade-dan-za-prastanje-i-veselje

Foto: Pinterest

Bele poklade su praznik, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju. Veselje traje do ponoći, a u ponoć nastupa Uskršnji post.

U nekim krajevima Srbije i danas se zadržao običaj maskiranja tokom poklada.

Bele poklade ili Proćka, kako se u Sirinićkoj župi naziva ovaj praznik, obeležava se nesvakidašnjom manifestacijom. Zastupljeni su brojni običaji koji su od davnina sačuvani u ovom kraju.

Proslava praznika počinje okupljanjem takozvanih "vučara", mladića maskiranih u različite kostime. Poznati su po svojim kreativnim maskama napravljenim od vune i kože, za čiju pripremu je potrebno dosta vremena.

Foto: RTK

Prema običajima, u prisustvu okupljenog naroda obavlja se svečani čin venčanja Marka Kraljevića, a njegova mlada je uvek muško, obučena u žensku narodnu nošnju. Svadbenu povorku čine vučari koji na konjima ili peške prate mladence i nose mačeve kako bi zaštitili mladu da je neko ne ukrade.

Meštani Sirinićke župe se u prvi sumrak ponovo okupljaju na ulicama noseći unapred pripremljene "kumbare" (baklje), koje se prave od smreke i trešnjine kore.  Paljenje kumbara simbolizuje teranje zlih sila koje se po verovanju plaše vatre, a u skorije vreme postoji i nadmetanje u izdržljivosti ko ce veću kumbaru okretati oko sebe. Za to vreme pevaju se i izvorne narodne pesme iz ovog kraja.

Foto: YouTube

Posle paljenja kumbara odlazi se kućama gde se pokladuje i uživa u trpezi sa raznim domaćim jelima.

Noć Belih poklada u Sirinićkoj župi doživljaj je koji se ne može opisati. Mrak, vatrene kugle koje se okreću u krug, mnoštvo naroda, najbolja domaća rakija, bogate trpeze, jednom rečju opšte narodno veselje koje se ne sme propustiti.


Tagovi: PraznikKosovoŠtrpce

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije