16:09, 24.05.2020Izvor: RTS / B92

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije - Dan slovenske pismenostiSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i državni praznik u Srbiji – Dan slovenske pismenosti i kulture.

danas-su-sveti-cirilo-i-metodije-dan-slovenske-pismenosti

Foto: SPC

Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna, iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve, obeležava se i u drugim slovenskim zemljama.

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao "slovenski apostoli", koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. 

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije, postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

Od prošle godine 24. maj se obeležava kao državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.

U vreme kada jezici trpe različite udare i zahtevaju pitanja i posebne odgovore, važno je podsetiti na značaj pisma i narodnog jezika.

O tome da ovaj datum upozorava da su jezik, pismenost i kultura najbolje vezivno tkivo, navodi i srpski ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Ovaj praznik prilika je da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika, koji su kroz tamu vekova često bili jedini, a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik za slobodu srpskog naroda. Pismo je živo onoliko koliko se primenjuje, a jezik se čuva visokim nivoom kulture", navodi se u saopštenju ministra Vukosavljevića.

Venci na spomeniku Ćirilu i Metodiju

Dan slovenske pismenosti i kulture, danas je u Beogradu obeležen polaganjem venaca na Spomenik apostolima Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku.

Foto: Tanjug / Rade Prelić

"Ovo je dan koji se obeležava u znak sećanja dolaska Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku 863. godine. Sa njihovim dolaskom počinje opismenjavanje i širenje kulture među slovenskim narodima. Njihov značaj je izuzetan, počev od prvog slovenskog pisma glagoljice, pa do prevođenja crkvenih knjiga i bogosluženja sa grčkog na slovenske jezike", rekao je Nikodijević.

Dodao je, da su oni imali doprinos i u približavanju vere slovenskim narodima.

S obzirom na istorijski značaj koji su ostavili na slovensku kulturu i pismenost, on je izrazio zadovoljstvo što je Srbija prihvatila da obeležava 24. maj kao svoj nacionalni praznik.

“Ćirilo i Metodije su jedni od retkih koji se slave u čitavom slovenskom svetu, a današnja slika ambasadora svih slovenskih zemalja na jednom mestu je impozantna”, naveo je Nikodijević.

 


Tagovi: SrbijaPraznikSPC

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije