09:35, 17.05.2022 Izvor: Radio Mitrovica Sever

Debata o biznisu mladih: Bez početnog rizika, ideje nije moguće sprovesti u deloDebata na temu "Mladi i početni biznisi", održana je u Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici.

debata-o-biznisu-mladih-bez-pocetkog-rizika-ideje-nije-moguce-sprovesti-u-delo

Foto: Radio Mitrovica Sever

Prisutni su bili u prilici da se informišu o tome kako pokrenuti posao, koje aktivnosti i odgovornosti sa sobom nosi upravljanje poslom, koji su najčešći problemi sa kojima se mladi susreću u pokretanju biznisa itd.

Savetnik za unapređenje zapošljavanja mladih na Kosovu, Vladimir Živković, ističe da je mladima generalno teško da uopšte započnu nešto, jer kako kaže, nisu spremni na rizik.

Dodaje da je potrebno istraživati i druga polja, koja nisu usko vezana za njihovo obrazovanje, interesovanja i mogućnosti.

"Potrebno je da mladi imaju proračunati plan, koji žele da ispolje. Ne mora to da bude neki biznis plan i nešto što se radi po nekoliko meseci, već je potrebno da zapišu svoje ideje i krenu u ostvarivanje svojih ciljeva. Što ranije krenu, to će pre stići do nekog profita. Ono što je bitno je da mladi moraju biti spremni na rizik. Bez početnog rizika ideje nije moguće sprovesti u delo. Preporučio bih mladima da, osim što izučavaju svoju oblast, uče i druge stvari, a onda će sve u jednom trenutku doći na svoje mesto", poručuje Živković.

Živković dodaje da je jako bitno da mladi shvate da živimo u informacionom dobu okruženi tehnologijom, da je potrebno da tokom celog života učimo i usavršavamo svoje znanje.

Menadžer Poslovnog centra Zvečan, Jelena Savić, kaže da je potrebno ohrabriti mlade i neutralisati njihove strahove, kako bi oni bili sposobni da naprave svoj prvi korak u poslovnom svetu.

"Omladina je kreativna i slobodna, ali kao i svim mladim ljudima, treba im ukazati poverenje. Treba im dati slobodu da se izraze, bez straha da će napraviti neku fatalnu grešku. Najnormalnije je ne uraditi nešto onako kako je neko drugi zamislio, a samo u tom slučaju čovek ide stepenicu po stepenicu ka svom cilju, dok je sve ostalo ograničenje", pojašnjava Savić.

Jedan od osnivača mitrovičke digitalne agencije "W3 Lab", Vladimir Vučković, navodi da je potrebno razmeniti kontakte i upoznati se sa ljudima istog interesovanja, kako bi čuli drugačija mišljenja i iskustva.

"Za mlade imam tri saveta. Prvi je da samo krenu da rade, ne mora da postoji nikakav biznis plan... Drugi savet je da pronađu mentora, koji može biti bilo ko, osoba koja ima više iskustva od njih. Treći i najbitniji savet je da se povežu sa ljudima iz iste kategorije, kako bi širili svoju mrežu poznanstava i čuli drugačija mišljenja i iskustva", kaže Vučković.

Panelisti su pozvali omladinu da preuzme inicijativu i da ideje koje ima bez oklevanja pretoči u uspešne poslovne poduhvate.

Događaj je organizovala NVO "Link" u saradnji sa UNMIK-om.
Tagovi: MladiMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije