16:41, 15.05.2022 Izvor: Radio Mitrovica Sever

Dečji crkveni hor "Deca neba" obeležio Svetski dan porodicePovodom Svetskog dana porodice, Dečji crkveni hor "Deca neba" izveo je danas u centru Kosovske Mitrovice pesmu "Iris", osmišljenu specijalno za ovu prigodu.

decji-crkveni-hor-deca-neba-obelezio-svetski-dan-porodice

Foto: Radio Mitrovica Sever

Pod rukovodstvom teologa Mirjane Dikić, mališani su pripremili mali nastup za svoje sugrađane u formi scensko-muzičkog prikaza, koji podrazumeva naizgled spontano okupljanje više grupica dece odnosno izvođača, koji pristižu i priključuju se celini koja nastupa.

Dečica su rado prihvatila da učestvuju u ovom kreativnom podvigu, kako bi društvu stavili do znanja da im je potrebna zdrava i funkcionalna porodica koja simbolizuje sigurnost, utočište i ljubav.

Porodica bez nasilja znači društvo bez nasilja.

"Danas je Svetski dan porodice i mi smo hteli da budemo deo toga. Eparhija raško-prizrenska i Populacioni fond Ujedinjenih nacija, zajedno učestvuju u tom projektu koji ima za cilj da okrene ljude jedne ka drugima", kazala je Dikić.

Dodala je da se deca danas susreću sa raznoraznim oblicima nasilja - od vršnjačkog do porodičnog.

"Oko nas je mnogo utučenih ljudi, a naša je želja da porodice budu srećnije", poručila su "Deca neba".

Inače, ovaj dečji crkveni hor počeo je sa radom pre dve i po godine, ali zbog pandemije Kovida-19 njegovi članovi nisu bili u mogućnosti da svoje ideje i entuzijazam prikažu publici.

"Korona nas je malo poremetila, nismo mogli redovno da imamo probe itd. Deca se sastaju kada je to potrebno - u crkvi, na liturgiji ili kada su ovakve manifestacije za dobrobit grada i društva u celini", objasnila je Dikić.

Programski asistent Populacionog fonda UN-a, Nadica Đorđević, rekla je da je pesmu "Iris" napisao teolog Milutin Popadić, a da je na muzici radio Mirko Kesić.

"Porodica je osnovni stub našeg društva, pa želimo da bude zdrava, da članovi budu srećni i sigurni, kao i da ne bude nasilja. Ovo smo uradili kako bismo podigli sveste, da utičemo na smanjenje nasilja u porodici", dodala je Đorđević.

Pesma "Iris" govori o ženi kao nežnom, krhkom biću, koje trpi višestruko nasilje - najpre u svome domu, a onda i "nasije" društvene indiferentnosti.

Ta žena je ranjeni cvet, "mirisan čak i kada ga zgaze". Toj apatiji, tom negiranju problema i egocentričnosti čoveka - naši mali sugrađani danas su rekli NE.

Izašavši na ulicu, osmislivši program i izvodeći ga pred svojim sugrađanima, deca su poručila da društvo u kome će ona živeti, ne može i ne sme da ima takve odlike.
Tagovi: DecaMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije