Delegati Italije i Mađarske: ZSO da bude uslov za prijem Prištine u Savet Evrope; Španija protiv članstva

Italija i Mađarska imaju uslove, Španija ostaje pri svom stavu
Image
Foto: AFP

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podneli su amandman na tekst preporuke za prijem Kosova u Savet Evrope kojim se traži da članstvo Prištine bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština. Sa druge strane, Španija će glasati protiv prijema Kosova u Savet Evrope.

Skupština smatra da je „osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava“.

Dačić: Nacrt za sada nije na dnevnom redu majske sednice

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da nacrt Mišljenja o zahtevu Prištine za članstvo „za sada nije na dnevnom redu“ majske sednice Кomiteta ministara Saveta Evrope, ali da treba očekivati da će neko tražiti da se o tome raspravlja, ako on danas bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

„Videćemo da li će zemlje biti spremne da prihvate zahtev Кosova, mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo, ostaćemo čvrsto pri tome“, naveo je šef srpske diplomatije.

U međuvremenu Španija je potvrdila da će glasati protiv članstva Кosova u Savet Evrope.

„Skupština, stoga, očekuje da će vlada u Prištini preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Prištine za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara“, navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što „budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana, koja su podržala i dva člana delegacije BiH, u kojima se, između ostalog, traži da PSSE preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti UN, kako se navodi, „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“, kao i da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Odbor za pravna pitanja i ljudska prava i Odbor za jednakost i nediskriminaciju juče su podržali nacrt mišljenja o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.