DnD: Improvizacija izbornog procesa i bojkot od strane Srba na severu Kosova

Grupa nevladinih organizacija pod nazivom "Demokratija na delu" posmatrala je održavanje današnjih vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova. U ...
Image

Posmatrači „Demokratije na delu“ bili su prisutni na skoro svim biračkim mestima.

Kazali su da je “odbijanje političkih subjekata iz srpske zajednice da učestvuju na izborima, kao i povlačenje kandidatura nakon overe CIK – rezultiralo bojkotom izbora od strane Srba na severu Kosova”.

Dodali su da su bojkotu doprineli i “stalni pozivi Srpske liste da birači ne učestvuju na izborima”.

Naglasili su da su primetili “improvizaciju izbornog procesa, počevši od izbora u kontejnerima koji su zamenili oko 70% uobičajenih biračkih centara”.

„Improvizovani birački centri locirani su duž glavnih puteva i udaljeni od stambenih naselja, pa su za potencijalne birače bili teško dostupni. Takođe, većina biračkih mesta spojena je u alternativne biračke centre, gde je broj upisanih birača po centru dostigao oko 6.000“, objasnili su.

Bezbednost tokom održavanja izbora garantovala je Kosovska policija, koja je bila prisutna u blizini svih biračkih centara.

„Kao rezultat toga, nisu zabeleženi bilo kakvi incidenti ili ugrožavanje integriteta izbornog procesa”, istakli su.

Naveli su i da je “u sredinama naseljenim srpskom zajednicom došlo do gotovo potpunog bojkota izbora”, dok je “u sredinama u kojima žive Albanci evidentan veći trend glasanja”.

Kazali su i da su “izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume”, ali da “oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će se iz njih nastati”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.