Vučić o Kurtijevim tvrdnjama i navijačima: Želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako se nada da će Srbija uspeti da sačuva mir, jer ne postoji ništa vrednije od mira.
Image
Foto: Tanjug, zvanična internet stranica SNS-a

Vučić je za televiziju Prva rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti traži „dovoljan razlog za besmislice koje izgovara“, želeći da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om, ali da Srbija taj sukob mora da izbegne.

Na pitanje o Kurtijevim tvrdnjama da su 1990-ih navijači Crvene zvezde pokrenuli nerede koji su bili varnica za ratne sukobe i da će to i sada učiniti, Vučić je rekao da „ratne sukobe pokušava da izazove onaj ko o tome govori, a ne neko drugi“.

„Mi razumemo da oni Kosovo doživljavaju kao nezavisno, a oni prenebregavaju činjenicu da građani Srbije Kosovo vide kao deo Republike Srbije“, rekao je Vučić i dodao da bi tu trebalo tražiti kompromisno rešenje, ali da Kurti ne želi da traži rešenje, već da protera sve Srbe.

Komentarišući navode poslanice i predsednice spoljopolitičkog odbora britanskog parlamenta Ališe Kerns o švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo i navodima da britanski obaveštajci postavljaju temelje za rat na Kosovu, Vučić je rekao kako ne misli da London ima razloga da kreira rat na Balkanu.

On je najavio da će razgovarati sa britanskim predstavnikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, a da će 18. i 19. septembra imati susrete na različitim nivoima.

Vučić je rekao da Zapad potcenjuje Vojsku Srbije, koja je sada 12 puta jača nego pre 10 godina i da „više nije igra“ napasti Srbiju, posebno iz vazduha.

„Sve što danas leti u srpskom vazduhoplovstvu je do zuba naoružano, čak i transportne jedinice. Nastavljamo sa svim tim“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta time poručuje Srbija, Vučić je rekao da ne voli da šalje poruke i da Vojska treba da bude odvraćajući faktor za one koji bi da napadnu Srbiju i da bi danas onaj ko napadne Srbiju platio mnogo veću cenu nego 1999. godine.

On je dodao da Srbija ima korektan i profesionalan odnos sa NATO-om.

Vučić je istakao da je razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o donaciji vojnih sredstava Kosovu i istakao da je to protivno međunarodnom pravu, jer ne sme da postoji vojska Kosova.

On je dodao kako veruje da će Erdogan uskoro doći u Srbiju i da će moći da nastave razgovore.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.