14:11, 15.09.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Devenport na Svetski dan demokratije: Mora se čuti svačiji glas, posebno žena i mladih ljudi„Obeležavajući Svetski dan demokratije, potvrđujemo princip izražavanja slobodne volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, saopštenjem se oglasio šef Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS), Majkl Devenport.

devenport-na-svetski-dan-demokratije-mora-se-cuti-svaciji-glas-posebno-zena-i-mladih-ljudi

Foto: OEBS

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, zakazanim za 17. oktobar, Devenport navodi da je Misija OEBS-a sa Centralnom izbornom komisijom kontinuirano radila na poboljšanju biračkih spiskova, a u saradnji sa Sekretarijatom CIK-a, Agencijom za civilnu registraciju i Kosovskom katastarskom agencijom, saopšteno je iz kancelarije OEBS-a na Kosovu.

„CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke saglasili su se i da će raditi na preporukama Izborne posmatračke Misije EU i Ujedinjenog Kraljevstva za poboljšanje izbornog procesa“, istakao je Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije.

Ambasador OEBS-a na Kosovu navodi i to da se na predstojećim lokalnim izborima 14 žena kandidovalo za predsednice opština, a 1.938 za odbornice skupštine opština, a nakon rekordnog broja poslanica u kosovskoj skupštini posle izbora održanih 14. februara.

Svetski dan demokratije, ukazuje Devenport, odnosi se i na slobodu novinara da bezbedno rade svoj posao, pomažući mladima da prepoznaju lažne vesti kroz kampanju i radionice za medijsko opismenjavanje i osnažujući žene u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, koje je u porastu tokom pandemije Kovid-19. 

„Misija je prošle godine bila uključena u mnoge aktivnosti medijskog opismenjavanja i neumorno se zalagala za uspostavljanje opštinskih mehanizama protiv nasilja u porodici i održivo finansiranje prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici“, napominje ambasador Devenport.

Šef OEBS-a poručuje da se mora čuti svačiji glas, bilo na slobodnim izborima ili putem učešća javnosti u procesima donošenja odluka, a posebno glas žena i mladih ljudi, radi boljitka svih zajednica i bolje transparentnosti institucija. 

„Tokom proteklih 12 meseci Misija je omogućila brojne aktivnosti koje podstiču učešće javnosti i poboljšavaju transparentnost i komunikaciju institucija sa javnošću. Učešće javnosti je takođe sastavni deo napora institucija za javnu bezbednost da ojačaju rad policije u zajednici, odnosno partnerstvo građana i policije zahvaljujući kojem se identifikuju potencijalne bezbednosne pretnje i koje deluje preventivno na mesnom nivou“, stoji u saopštenju.

Međunarodni dan demokratije obeležava se od 2007. godine na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je tom prilikom pozvala sve članice, vladine i nevladine organizacije da ubuduće taj dan obeležavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.


Tagovi: OEBSVladavina pravaMajkl Devenport

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije