18:13, 30.07.2021Izvor: RTV KiM

Devenport: Poštovanje kulture, istorije i identiteta drugih je ključMisija OEBS na Kosovu predstavila je "Priručnik o standardima za izradu planova upravljanja kulturnim nasleđem", sa ciljem da se postigne balans, očuva nasleđe i njegova vrednost za buduća pokolenja, kazao je ambasador OEBS-a Majkl Devenport na zatvaranju jednodnevne konferencije pod nazivom "Planovi upravljanja kulturnim nasleđem, mehanizam za zaštitu kulturnog nasleđa i održivi razvoj" u Prištini.

devenport-postovanje-kulture-istorije-i-identiteta-drugih-je-kljuc

Foto: RTV KiM

Uloga OEBS-a na Kosovu je da se bavi zaštitom i promocijom zaštite kulturne baštine, kako srpske tako i baštine drugih zajednica, istakao je ambasador Devenport.

„Bitno je da se poštuju prava i interesi svih zajednica, kao i da su sve zajednice uključene u procese. Naravno, to je dosta komplikovano, pa je ovaj skup pomak u pozitivnom smeru“, rekao je on.

Saradnja u oblasti kulturne baštine može doprineti spuštanju tenzija između srpske i albanske zajednice.

„Važna je zajednička saradnja u oblasti kulturne baštine. Sve zajednice moraju da poštuju kulturnu baštinu, ali i istoriju i identitet drugih, to je ključ“, naveo je Devenport.

Današnji skup u Prištini je, prema ambasadorovim navodima, bio prilika da se OEBS sa lokalnim strukturama posveti planiranju.

„Zajedno sa Ministarstvom kulture Kosova i predstavnicima opština učestvujemo u pravljenju planova za budućnost kulturne baštine na Kosovu, u interesu svih zajednica. Planovi upravljanja su alatka da se postigne balans i očuvaju nasleđe i njegove vrednosti za buduća pokolenja“, zaključio je Devenport.

Viša savetnica kosovskog ministra kulture, omladine i sporta Nora Krasnići smatra da se zaštitom kulturne baštine „čuvaju njena vrednost i integritet“.

„Efektivno upravljanje je ključni faktor u zaštiti, unapređenju i prenosu kulturnog nasleđa budućim generacijama. Zaštita kulturnog nasleđa je odgovornost države. Naša uloga je da zaštitimo, unapredimo i edukujemo buduće generacije o relevantnosti kulturne baštine“, rekla je ona.

U OEBS-ovom "Priručniku o standardima za izradu planova upravljanja kulturnim nasleđem", naglašava se da kulturno nasleđe „ima potencijal da postane ključni element brendiranja lokaliteta kroz obezbeđivanje autentičnosti“.

Misija OEBS će zajedno sa predstavnicima Prištine i Peći u narednom periodu raditi na obnovi Velikog Hamama, odnosno Velike pijace.

Upravljanje lokalitetima kulturnog nasleđa treba da osigura njihovu dugoročnu zaštitu u skladu sa potrebama građana, uzimajući u obzir njihovu održivost.

Cilj inkluzivnog upravljanja kulturnim nasleđem nije samo zaštita predmeta tog nasleđa za sadašnje, već i prenošenje kulturnog nasleđa na buduće generacije, podsetili su iz OEBS-a.


Tagovi: KulturaOEBSKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije