20:45, 11.06.2020Izvor: N1

Devetnaest godina od ubistva novinara Milana Pantića, počionici i dalje nepoznatiNovinarska udruženja su se okupila u Jagodini kako bi obeležila 19 godina od ubistva novinara Milana Pantića.

devetnaest-godina-od-ubistva-novinara-milana-pantica-pocionici-i-dalje-nepoznati

Foto: N1

Oni su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da slučaj još uvek nije rešen, a iskazana je i podrška inicijativi Komisije za istraživanje ubistava novinara, da se slučaj prebaci iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini, dok se vraćao iz prodavnice.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je za N1 ocenio, da nije bilo volje da se ubistvo Pantića reši.

"Možemo samo da pretpostavimo da su oni, koji su bili umešani u ubistvo Milana Pantića, tada bili dovoljno moćni da zaustave ozbiljnu istragu", rekao je on i dodao, da mu nije jasno zašto se danas odbija predlog da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je duboko žaljenje, jer su počinioci i nalogodavci ubistva kolege Milana Pantića i dalje na slobodi i nepoznati javnosti, te pozvalo nadležne organe da preduzmu maksimalne napore da se nakon 19 godina ovaj slučaj rasvetli.

"Uprkos činjenici da je pre tri godine policijska istraga okončana, kako su izjavljivali predstavnici Komisije za istraživanje ubistava novinara, optužnica je izostala. Istraga je pokazala da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu", navodi NUNS.

Prema izjavama članova Komisije za istragu ubistava novinara, istraga koja je vođena svih ovih godina bila je puna propusta, te da su važne istražne radnje nisu izvedene kako treba, a da neke nisu ni preduzete, dodaje NUNS.

NUNS smatra da su nadležni organi dužni da objasne javnosti zašto je bilo potrebno toliko vremena da se istraga okonča, a naročito zašto već tri godine čekamo na podizanje optužnice.

"Takođe, NUNS se pridružuje zahtevu Komisije za istraživanje ubistava novinara, da Specijalno tužilaštvo preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića. Podsećamo javnost, da nekažnjivost zločina nad novinarima ima nesagledive posledice po bezbednost novinara, a samim tim i na slobodu medija i javno informisanje građana Srbije", zaključuje se u saopštenju.


Tagovi: MedijiUbistvoRegion i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije