Diplomate posetile Visoke Dečane: Rešavanje pravnih izazova SPC na Kosovu od koristi svim zajednicama i pomoć nastavku dijaloga

Oko trideset diplomata kosovskog diplomatskog kora posetilo je danas Visoke Dečane. Neposredan povod za ovaj skup je bio da se reafirmiše snažna međunarodna podrška sprovođenju odluke ...
Image

Iz manastira podsećaju da su sudsku odluku prethodno odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte, kao i šefovi misija EU i OEBS-a na Kosovu, a na njenu sedmu godišnjicu. 

„Štaviše, ovaj skup je poslužio kao prilika da se izrazi snažna podrška vladavini zakona i poštovanju verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu“ – dodaju iz Visokih Dečana. 

Goste je u ime vladike Teodosija dočekao iguman Sava Janjić sa kojim su, posle kratkog obilaska crkve i fotografisanja ispred manastirske crkve iz 14. veka, imali jednočasovnu diskusiju.

Manastir su, između ostalih, posetili šef Misije EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, ambasador SAD Džefri Hovenijer, šef Misije OEBS-a Majkl Devenport, nemački ambasador Jorn Rode, šefica misije UN na Kosovu Karolina Zijade, komandant KFOR-general major Anđelo Mikele Ristuća. 

„Izražavajući duboku zahvalnost na poseti i podršci, otac Sava je upoznao diplomate sa glavnim izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i izneo našu viziju za dalji put. Otac Sava je odgovarao na pitanja i razjasnio perspektivu Srpske pravoslavne crkve o svojoj budućnosti i dugoročnoj formalizaciji njenog pravnog statusa. On je istakao važnost zaštite našeg naroda, očuvanja njegovih ljudskih prava i očuvanja svetinja Srpske pravoslavne crkve. On je naveo da bi rešavanje pravnih izazova Srpske pravoslavne crkve moglo značajno da doprinese promovisanju multietničnosti i tolerancije na Kosovu, od koristi svim zajednicama i pomoći nastavku dijaloga“ – pojašnjavaju iz Visokih Dečana. 

„Ovaj događaj je zaista pružio priliku da se otvoreno razmene mišljenja, razgovara o nizu pitanja, a pre svega da se ojačaju veze između naše crkve i međunarodne diplomatske zajednice akreditovane u Prištini“ – dodaje se u saopštenju. 

Nakon diskusije, dečanski monasi su priredili ručak za posetioce u manastirskoj trpezariji. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.